AK Parti’ye katılan Aygören’in istifasıyla ilgili PDK-Bakur’dan sert bir açıklama geldi

Yerel seçimlerde Kürdistani İttifak adayı olarak HDP’den Diyarbakır'a bağlı Dicle İlçe Belediye Başkanı seçilen, ardından HDP’den ayrılarak bağımsız belediye başkanı olarak devam eden Felat Aygören, AK Parti’ye katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı AK Parti genişletilmiş il başkanları toplantısında Aygören’e rozet takıldı.

AK Parti’ye katılan Aygören’in istifasıyla ilgili PDK-Bakur’dan sert bir açıklama geldi

PDK-Bakur üyesi olan Aygören’in istifasıyla ilgili PDK-Bakur’dan sert bir açıklama geldi. AK Parti’ye katılma sürecinin detaylarının paylaşıldığı açıklamada, “Kendisini AK-Parti Yerel Yönetimlerden sorumlu Gn.Bşk.Yrd. Sn. Özhaseki (Mehmet) aramış, 'Rozeti takarsa, Dicle’yi 4 ay gibi kısa bir süre içinde uçuracakları' vaadinde bulunmuşlar” denildi.

Felat Aygören’in daha önce de kendilerine danışmadan ve ortak değerlendirme yapmadan bağımsız belediye başkanı olarak çalışmak istediğini söyleyip istifa ettiği hatırlatılan açıklamanın tam metni şöyle:

“Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören ile siyasi olarak yollarımızı ayırdık! Ne biz nede onu oyları ile Belediye Başkanı yapan Dicle’li seçmen hakkını helal etmiyor!

2019 Yerel Seçimlerinde Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde Felat Aygören adayımız olarak İttifak adına seçimlere katıldı. Ulusal önderlerimizden Şeyh Said Efendinin memleketi olan duyarlı Dicle’leli seçmenler onu 31. Mart 2019 günü Belediye Başkanı seçtiler.

Yerelde HDP’li arkadaşlar ile kimi sorunlar yaşandı. Bu sorunların çözümü için çaba harcadık ve sonuçta verdi. Biz kendisine ortak çalışmanın zorluklarına daha evvel değinmiştik. Siyasetin zaten görevi yapılmak istenilenleri olanaklı kılmaktır. Felat Aygören kimi zaman haklı olarak dayatmalara karşı dik durdu ve biz onun bu tutumunu destekledik. Ancak sabırlı olmasını, toparlayıcı olmasını hep salık verdik. Bunun içinde yoğun mesai harcadık.

Bize danışmadan ve ortak değerlendirme yapmadan bağımsız Belediye Başkanı olarak çalışmak istediğini söyleyip istifa etti. Kendisine nedenini sorduğumuzda iktidarın Belediye’nin hakkı olan bütçeyi bile kıstığını, bağımsız olarak belki daha fazla destek görebileceğini sürekli ifade ediyordu. Bir dönem daha bağımsız olarak görevine devam ederken iktidar partisinin yerel ve merkezi kurmayları ile ilişkilerini gün be gün ilerleten Belediye Başkanı 6. Temmuz 2021’de bize esas niyetini açıkladı.

‘Bir Belediye Başkanı Seçmenlerinin İradesini Pazarlayamaz’

İnsanlar siyasi olarak farklı düşünebilir ve siyasi nedenlerden ötürü başka partilere gidebilirler. Bu onların doğal hakkıdır. Ancak Dicle’li seçmenlerin KDP-Bakur’lu (Platform) kimliğinden ötürü ve ittifak adayı olarak onların oylarını alıp seçilen bir Belediye başkanı, seçmenlerinin iradesini başka bir partiye pazarlayamaz. Batılı gelişmiş demokrasilerde örneğin bir parlamenter ilk önce milletvekilliği görevinden istifa eder sonra partisini değiştirir. Türkiye’de bu borsa maalesef tüm ahlaki kurallar çiğnenerek işliyor. Bu ahlaki çöküş ve kokuşmuşluk içinde siyaset, dürüst siyaset erbablarının işidir.

'AK-Parti Kurmayları Aygören’i İkna Etmişler'

F. Aygören bağımsız olduktan sonra yardımların geleceğini zannediyor ve hep ondan bahsediyordu. Son görüşmelerimizde hizmet veremediğini, yardımların yarıyarıya düştüğünden bahseder oldu. Niyetini nihayet dün açığa vurdu: Kendisini AK-Parti Yerel Yönetimlerden sorumlu Gn.Bşk.Yrd. Sn. Özhaseki aramış, “Rozeti takarsa, Dicle’yi 4 ay gibi kısa bir süre içinde uçuracakları” vaadinde bulunmuşlar. Diyarbakır’ın Sn. Valisi (Büyükşehir Belediye Bşk vekili – Kayyum-atanmış kamugörevlisi olarak), diğer yerel AK-Parti kurmayları Aygören’i ikna etmişler ve iştahını kabartmışlar. Biz bu vaadlere inanmıyoruz. Aygören’i propağanda amacı için kullanacaklar. Coğrafyamız Türkiye genelinde ekonomik, sosyal ve kültürel olarak hala alt sıralarda. Kaldıki demokratik hak ve özgürlükler, kültürel ve siyasal olarak bu ülkenin 98 yıldır hala eşit olmayan vatandaşlarıyız. Dicle “uçurulsa” ne olur…      

Felat Aygören siz seçilmiş, meşruiyeti olan bir Belediye Başkan’ısınız, hizmet edebilmek için hakkınız olan desteği almak için iktidarın yerel yönetim sorumluları ile görüşmeniz gayet doğal. Onları ikna etmek için veriler ve projeler sunarsınız, olması için çaba harcarsınız. Yerel kamu idareci ve yöneticileri ile görüşmek en doğal hakkınız. Ancak Yandaş olmanız gerekmiyor. Dicle’li seçmenlerin iradesini pazarlamak size hiçte yakışmadı. Hepimizin övündüğü rahmetli dedeniz Şeh Mehdi, babanız Şeh Hüsamettin ve ağabeyiniz Şeh Behrun Aygören Dicle’ye bağımsız Belediye Başkanı olarak hizmet verdiler.

Onun için sizin ile, Felat Aygören, siyasi olarak yollarımızı ayırdık! Ne biz nede sizi oyları ile Belediye Başkanı yapan Dicle’li seçmenler hakkımızı helal etmiyoruz!”

Felat Aygören Kimdir?

1971 doğumlu olan Felat Aygören, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 50,86 oy alarak HDP’den belediye başkanı seçildi.

Şeyh Said’in kardeşi Şeyh Mehdi’nin torunu olan Felat Aygören, siyasi geçmişi ve belediyecilik deneyimi olan bir isim.

Babası Hüsamettin Aygören, 1967’den 1989’a kadar, ağabeyi Behrun Aygören de 1994’ten 2004’e kadar Dicle Belediye Başkanlığı yaptı.

Diyarbakır'da 14 belediyesine kayyum olarak atanan HDP’nin elinde belediye başkanlığı olarak sadece Çınar ilçesi kaldı.

 

Rudaw