Pelosi: ‘Trump görevden alınmazsa azil sürecine başlıyoruz’

ABD Başkanlık seçimlerini kaybeden Donald Trump’ın uzun bir süre yenilgiyi kabul etmemesi ve seçimlere hile karıştığını savunmasının ardından destekçileri tarafından 6 Ocak’ta yapılan Kongre baskınının yankıları devam ediyor.

Pelosi: ‘Trump görevden alınmazsa azil sürecine başlıyoruz’

Sosyal medya devleri Twitter, Facebook ve Instagram’dan Trump’ın hesaplarını askıya alan bir adım gelirken, şimdi de 20 Ocak’ta koltuğunu ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’a devredecek olan Trump’ın görevden alınması, o da olmazsa azli gündemde.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Başkan Donald Trump'ın görevden alınması sürecini işletmemesi durumunda azil sürecine derhal başlayacaklarını duyurdu.

Meclisteki Demokratlara mektup gönderen Pelosi, Anayasa’nın 25. Ek Maddesini işletmesi suretiyle ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Trump'ın görevden alınması sürecini başlatması için bugün bir tasarıyı gündeme getireceklerini söyledi.

Söz konusu tasarının öncelikle 'oybirliğiyle' kabul edilip edilmeyeceğine bakacaklarını kaydeden Pelosi, oybirliğinin sağlanamaması durumunda salı günü tasarıyı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylayıp kabul edeceklerini bildirdi.

Pence'e, Trump'ın görevden alınması işlemleri için 24 saat süre verileceğini belirten Pelosi, bu sürenin ardından Trump'ın azil sürecine Meclis’te başlayacaklarını ifade etti.

ABD yasalarına göre belli ihlallerden dolayı bir başkanın görevden alınmasına ilişkin süreçte Temsilciler Meclisi, başkana suçlamaları yönelten (impeachment) savcılık makamı, Senato ise başkanın suçlu olup olmadığına karar verilen jüri görevi görüyor.

Azil tasarısında ise Trump, ‘‘ABD yönetimine karşı şiddeti teşvik etmekle’’ suçlanıyor.