Perinçek’ten ‘Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’ itirafı

İran Dışişleri Bakanlığı’nın Tahran’da düzenlediği Filistin konulu konferansta konuşan Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek, “Türkiye, Suriye, İran, Irak ve Rusya devletleri, Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki ABD ve İsrail güdümlü etnik bölücü ve sahte İslamcı terör örgütlerini ortak silahlı harekâtla etkisiz hale getirebilirler. Koşullar elverişlidir” dedi.

Perinçek’ten ‘Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’ itirafı

İran Dışişleri Bakanlığı, başkent Tahran’da Filistin Konulu Üst Düzey Siyasî İstişare Konferansı düzenledi.

Çok sayıda ülkeden davetlinin yer aldığı konferansta konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği “Aksa Tufanı” adlı saldırıyı övdü.

Vatan Partisi’ne yakınlığı ile bilinen Aydınlık sitesinin haberine göre, Perinçek, “ABD emperyalizmi ve İsrail’in Siyonist yöneticileri, Filistin’e silahı dayatmıştır. Bütün dünyanın gözleri önünde saldırıya hazırlanıyorlardı. Hamas, dayatılan savaşta kurmay aklıyla hareket etmiş ve ilk vuruşu yapmıştır” dedi.

Perinçek, “Filistin devleti ve halkının savaşı, bir insanlık savaşıdır. Yalnız Arapların, yalnız Müslümanların savaşı değil, her milliyetten ve her dinden insanlığın ve bağımsızlık isteyen bütün devletlerin savaşıdır” diye ekledi.  

Vatan Partisi olarak “Filistin ile dayanışma planı”  üzerinde çalıştıklarını belirten Perinçek, söz konusu planı ise şu sözlerle anlattı:

“Türkiye, Suriye, İran, Irak ve Rusya devletleri, Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki ABD ve İsrail güdümlü etnik bölücü ve sahte İslamcı terör örgütlerini ortak silahlı harekâtla etkisiz hale getirebilirler. Koşullar elverişlidir. Bu harekât, ABD emperyalizmine ve İsrail Siyonizmine karşı yeni bir cephe açar hem Filistin cephesinde hem de Rusya’nın Ukrayna cephesinde savaşanların konumunu güçlendirir ve cephenin bütününde kesin zaferin önünü açar. Savaşın büyümesini önlemenin yolu da budur. Barış, kuvvetle kazanılır.”

Perinçek konuşmasının devamında Eylül 2017’de Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen Bağımsızlık Referandumuna değinerek, “Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Rusya’nın birlikteliği, 2017 yılı Eylül ayında ‘Kürdistan’ adı altında İkinci İsrail devletinin ilan edilmesini önleyerek, bir barış modeli oluşturmuştur. O tarihte Tahran’da idim ve Sayın Ali Ekber Velayeti ile çalışmalarımız çok verimli sonuçlar getirdi. O model, bugün de geçerlidir” sözlerini sarf etti.

Perinçek, 30 Aralık 2023 günü ABD’nin Adana’daki İncirlik üssü önünde kitlesel bir yürüyüş ve miting yapacaklarını aktardı.

Kürdistan Bağımsızlık Referandumu

Başkan Mesud Barzani başkanlığında 7 Haziran 2017’de başkent Erbil’de bir araya gelen Kürdistan’daki siyasi partilerin liderleri “Bağımsızlık Referandumu” 25 Eylül 2017 tarihini belirledi.

Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki bölgelerde yapılan referandumda, seçmene “Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki bölgelerin bağımsız olmasını istiyoruz musunuz?” sorusu yöneltildi. Yaklaşık 3 milyon 305 bin kişinin katıldığı referandumda “Evet” diyenlerin oranı yüzde 93 oldu.

Ancak referandumun sonucuna, Bağdat, Ankara, Tahran ve diğer bazı devletler karşı çıktı.

Perinçek daha önce ne demişti?

Doğu Perinçek, 15 Nisan 2021’de Rûdaw TV’den Rawin Sterk’e verdiği özel röportajda, referandumla ilgili bir soruyu yanıtlamıştı.

Referandumu “yanlış” bulduğunu belirten Perinçek, Kürdistan’ın olası bir durumda Irak’tan ayrılması halinde tavırlarının ne olacağınına ilişkin soruya da, “Öyle bir şey yaparlarsa ki ben hiçbir ihtimal görmüyorum. Ama yaparlarsa yaparlar, biz bunun yanlış olduğunu söyleriz ama sonuç itibariyle o ülke öyle bir gelecek çizmiş ona da biz saygı gösteririz” yanıtını vermişti.

Perinçek 18 Ağustos 2022’de de Rûdaw TV’den Dilbixwin Dara’nın sunduğu bültene konuk olmuş ve “Suriye’de Kürtler statü elde ederse buna karşı çıkacak mısınız?” sorusuna şu yanıtı vermişti:

“Niye karşı çıkalım? Eğer Suriye devleti ve milleti bu yönde bir karar verirse biz niye karşı çıkalım? Suriye devleti ve milletinin kararına saygı gösterilir.”