Peşmerge Bakanlığı: Tehdit nedeniyle 60 köy boşaltıldı

Peşmerge Bakanlığı, “tartışmalı bölgelerde” yaşanan güvenlik boşluğu ve IŞİD tehdidi nedeniyle Hanekin’e bağlı 60 köyün boşaltıldığını söyledi

Peşmerge Bakanlığı: Tehdit nedeniyle 60 köy boşaltıldı

Irak odusu ve Peşmerge Güçleri arasındaki sınır bölgelerinde güvenlik boşluğu nedeniyle örgütün gittikçe artan oranda tehdit oluşturmayı başladığını belirten Tuğgeneral Kemal, “Bu nedenle Hanekin il sınırları içerisinde 60 köy boşaltılmak zorunda kaldı” dedi.

Irak ordusunun bu bölgelerde gereken önlemi alamadığını ifade eden Peşmerge Komutanı, IŞİD’in Kerkük, Mahmur ve Karaçoğ dağlarında büyük sığınaklar oluşturduğunu belirtti.

Irak Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasında daha önce varılan anlaşmalar gereği Diyala, Kerkük, Musul, Mahmur, Erbil ve Bağdat’ta ortak operasyon merkezleri kurulması gerektiğini hatırlatan Tuşgeneral Kahraman Şeyh Kemal, “Güvenlik boşluğu yaşanan bölgeler için ortak hareket etmenin önemi aciliyetini koruyor. Biz bu konuda hazır olduğumuzu defalarca belirttik ancak Iraklı güçler gereken samimiyeti göstermedi” şeklinde konuştu.

Mahmur-Gwer Cephesi Komutanı Sirwan Barzani de, IŞİD’in güvenlik zaafından faydanlandığını ifade ederek, “Bu konuda Iraklı taraflar şikayet edilmeli. Çünkü karşılıklı mütabakata rağmen Peşmerge Güçleri ile iyi bir koordinasyon içerisine girmiyorlar” dedi.

Irak Savunma Bakanlığna bağlı Güvenlik Medya Hücresi, 21 Mart 2021 tarihli açıklamasında, son 10 gün içerisinde Karaçoğ’daki IŞİD hedeflerinin 133 defa bombalandığını, 61 sığınak ve 24 mağaranın kullanılmaz hale getirildiğini açıklamıştı.

(Rudaw)