'Şengal'de Haşdi Şabi ve PKK'nin çıkarları uyuşuyor'

'Şengal'de Haşdi Şabi ve PKK'nin çıkarları uyuşuyor'

Peşmerge komutanı, PKK’nin Rojava’daki siyasetinin bir benzerini Şengal’in Xanesor nahiyesinde uygulamaya çalıştıklarını, nahiyenin kontolün PKK ve Haşdi Şabi milislerinde olduğunu dile getirdi.

BasNews’e konuşan Şengal Peşmerge Güçleri komutanlarından Xelîl Şivan, “PKK, Xanesor nahiyesinde Rojava’daki plan ve projelerinin aynısını uyguluyor. Xanesor’da Haşdi Şabi ve PKK kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar. Bu yüzden Haşdi Şabi milisleri PKK’nin bölgeden çıkmasını istemiyor” dedi.

Xanesor’un Şengal’in bir nahiyesi olduğunu Şengal’in ise Musul Vilayetine bağlı olduğunu belirten Şengal Kaynakamı Mehma Xelîl ise “Musul Irak’ın bir kenti. Irak hükümeti kendi egemenlik hakkının çiğnenmesine izin vermez” dedi.

BasNews’e konuşan Xelîl, “Şengal’in meşru yönetimi sözkonusu durumdan ötürü görevinin başına dönemiyor. Şengal’de bir güvenlik konseyi oluşturulmalı. Bu konsey bölgenin güvenlği ve meşru idarecilerin can güvenliğini sağlayacak düzenlemelere gitmeli. Ancak o zaman Şengal’de hayat normal döner” ifadelerini kullandı.