PKK 4 askeri noktayı hükümete teslim etti

Mahmur ilçesine bağlı Karaçok Dağı'nda PKK’nin 4 askeri noktayı Irak ordusuna devrettiği bildirildi. Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, devir işlemleri üçüncü bir tarafın aracılığıyla PKK ile Irak ordusu arasında önceden yapılan bir anlaşma çerçevesinde gerçekleştirildi

PKK 4 askeri noktayı hükümete teslim etti

Karaçok Dağı'nda PKK’nin kontrolünde bulunan 4 askeri noktanın Irak ordusuna bağlı 14’üncü Tümen birlikleri tarafından teslim alındığı belirtildi.

Rûdaw'a konuşan Irak ordusunda bir yetkili, Mahmur Kampı'nı gözetlemek ve korumak için daha önce inşa edilen 4 kontrol noktasının Iraklı güçlere yeniden iade edildiğini bildirdi. 

Peşmerge Güçleri’nden bir yetkili de devir işleminin yapıldığını doğrulayarak, "Bu dört nokta anlaşmaya göre devredildi. Bu adım (Mahmur) kampın Irak hükümetinin kontrolüne geçmesinin başlangıcıdır" dedi.

HPG’den çekilmeyle ilgili açıklama

PKK’nin üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan, çekilmeye ilişkin açıklama yapmıştı.

Karayılan, “HPG olarak oradaki askeri gücümüzü çekme kararı aldığımızı paylaşmak istiyorum. Bir süre önce oradaki gücümüzün bir kısmını çektiğimizden haberdarsınız. Şimdi de orada kalan diğer yoldaşlarımızı çekmek istiyoruz. Kuşkusuz hiç kimse bu konuda bizden bir talepte bulunmamıştır; bizler hareketin yönetimi olarak tartıştık ve böylesi bir karara vardık. Bu şekilde oradaki askeri gücümüzü geri çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TSK’ya ait SİHA’lar 07 ve 13 Ekim 2023’te Mahmur Kampını bombalamıştı. Saldırılarda bir kadın iki çocuk yaralanmıştı.

Şehit Rüstem Cudi kampı olarak da bilinen Mahmur kampı, 1998 yılında Türkiye'deki Küry kentlerinden gelen mülteciler için Mahmur'un doğusunda Karaçok Dağı'nın eteklerinde inşa edilmişti.