Rakka'yı kuşatan Kürt savaşçıların asıl hedefi Deyrezzor petrolleri mi?

Rakka'yı kuşatan Kürt savaşçıların asıl hedefi Deyrezzor petrolleri mi?

Krd News

Kürt savaşçıların liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka kuşatmasını devam ettirirken, öte yandan Deyrezzor yönündeki ilerleyişlerini de sürdürüyor.

Kürt savaşçılar tarafından tamamen kuşatma altına alınan Rakka’da, Suriye Demokratik Güçleri ve IŞİD militanları arasında çarpışmalar kentin merkezi durumundaki Eski Rakka’da devam ediyor. Kentin yapısı ve IŞİD’in kaybettiği mahallelerden geri kalan savaşçılarını Eski Rakka’ya çekmesi nedeniyle Kürt güçlerinin ilerleyişi durmuş durumda.

Eski Rakka önlerinde Kürt ilerleyişinin durmasında her iki tarafın da savaşta keskin nişancıları etkin bir biçimde kullanması yatmakta. IŞİD’li birçok militanın bölgeye sevk edilmiş olması ve yaşanan sıkışıklıkla birlikte, Eski Rakka’da IŞİD direnişinin şiddetli olması Kürt savaşçıların ilerlemesini yavaşlatan bir başka unsur.

Kürt güçlerin Rakka’daki kuşatmasının devam etmesinin yanı sıra en ilginç gelişme, Suriye Demokratik Güçleri’nin sürpriz bir şekilde Deyrezzor yönünde ilerlemesi olarak kabul edilebilir. Pazar ve Pazartesi günü şiddetli çarpışmalar ve ABD uçaklarının desteği ile Fırat’ın güneyinde ilerleyişlerini sürdüren Kürt savaşçılar, ilk kez Deyrezzor bölgesi topraklarında denetimi ele almış oldu.

Güneydoğudan Deyrezzor yönünde ilerleme kaydettiği görülen Kürt güçler ile ABD arasında Deyrezzor bölgesindeki Meyadin kentine yönelik bir saldırı yapılması konusunda gizli bir anlaşma yapıldığı iddia edilmişti.

Deyrezzor bölgesi, Suriye’nin zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunduğu bir bölge olarak göze çarpmakta.