Rojava: Kürdistan Bölgesi dışında kimse bize yardım etmedi

Rojava: Kürdistan Bölgesi dışında kimse bize yardım etmedi

Rojava’da baş gösteren koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cizîre Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Menal Mihemed salgın ile mücadelede Kürdistan Bölgesi dışında hiçbir yerden yardım ve destek görmediklerini söyledi.

 ‘Planımız virüsün yayılmasını önlemek’

Hesekê’de 2 Kovid-19 vakasının tespit edilmesi ardından ülkede tedbirlerin farklı bir aşamaya geçtiğini belirten Dr. Menal Mihemed, “Salgın dünya genelinde yayılırken bizim planımız virüsün ülkeye girişini önlemekti. Ancak vakaların tespit edilmesiyle birlikte şimdiki planımız virüsün yayılmasını önlemek ve hastaları tedavi etmek” dedi.

‘Suriye rejimi Rojava’ya bilerek virüs bulaştırdı’

Rojava’da salgının yayılmasında Şam yönetim ve Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) suçlayan Dr. Menal Mihemed, “Suriye rejimi Rojava’ya bilerek virüs bulaştırdı. Koronavirüs vakası bölgemizde bulunmuyordu. Ama bilinçli bir şekilde bölgemize bulaştırıldı. Bölgemize virüsün bulaşmasından  Dünya Sağlık Örgütü ve Suriye rejimi sorumludur” ifadelerini kullandı.

Cizire Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Menal Mihemed,  Rojava Özerk Yönetimi’nin rutin işlerini durdurarak koronavirüse karşı alınacak tedbirlere ağırlık verdiğini, Özerk yönetimin önceliğinin Rojava’da yaşayan 5 milyon vatandaşın yaşamını korumak olduğunu söyledi.

‘Hiçbir uluslararası kuruluştan yardım desteği gelmedi’

Dr. Menal Mihemed, Salgının dünya genelinde baş göstermesiyle birlikte Koalisyon Güçleri ve Dünya Sağlık Örgü’ne ilaç, maske ve solunum cihazı gibi hastaların tedavi sürecinde gerekli olan sağlık malzemeleri için başvurduklarını ancak şimdiye kadar kendilerine herhangi bir uluslararası kuruluştan bölgelerine yardım ve desteğin gelmediğini belirtti.

“Kürdistan Bölgesi dışında kimse yardım etmedi”

Cizîre Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Menal Mihemed, “Sadece Kürdistan Bölgesi PCR cihazları göndererek bize destek verdi. Bunun dışında hiçbir yerden bir destek görmüş değiliz” dedi.