Rojava Özerk Yönetim: Uluslararası toplum katılmamızı istiyor

Rojava Özerk Yönetimi İskandinavya Temsilcisi Şiyar Ali, Cenevre’de gerçekleştirilen Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına ilişkin, “Uluslararası toplum Özerk Yönetimin müzakerelere katılmasını destekliyor” dedi.

Rojava Özerk Yönetim: Uluslararası toplum katılmamızı istiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen başkanlığındaki Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının 7’nci tur oturumları, geçtiğimiz günlerde sonuç alınamadan tamamlandı.

Görüşmelerden bir sonuç çıkmaması, ilgili tarafların tamamını ciddi bir sorgulama ve alternatifler üzerinde düşünmeye itti.

Cenevre'de bulunan Anayasa Danışma Kurulu üyesi Hewas Egid, konu hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Alternatif olarak iki önemli nokta bulunduğuna dikkat çeken Egid, “Her şeyden önce bu meselenin anayasa komitesi etrafında çözülmesi için tüm milletlerin, din ve siyasi tarafların kendisini içinde bulacağı bir çözüm gerekiyor. İkincisi, Birleşmiş Milletler'in rolü daha aktif olmalıdır. Birçok ülkede örnekleri var, biz bunları Birleşmiş Milletler'e teklif olarak sunduk, birçok ülkeye sunduk. Böyle olmazda ne muhalefet ne de rejim anayasanın temel noktalarında mutabık olmaz” diye konuştu.

Rojava Özerk Yönetimi İskandinavya Temsilcisi Şiyar Ali de, uluslararası güçlerin Özerk Yönetimin de çözüm sürecine katılmasını istediğini söyledi.

Ali, ““Sayın Kamiran Haco'nun sunduğu yazıda belirtilen noktalar ve tartışmalar Ukrayna'daki savaştan 5-6 hafta önce tartışıldı. Amerikalılar ve İskandinav ülkeleri kabul ediyordu. Ayrıca özellikle İskandinav ülkeleri, Özerk Yönetim'in katılması gerektiğini söylüyor. Özerk Yönetim'in hazır olması Suriye’nin bütünü için bir güçtür ve etkisi olacaktır" ifadelerini kullandı.

21 Mart’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının 7. Turu, 25 Mart’ta sona erdi.

Toplantıların ardından Suriye hükumeti ile muhalefet temsilcilerinin BM Cenevre Ofisi’nde düzenlemesi planlanan ortak basın toplantısı da gerekçe gösterilmeden iptal edildi.

BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, taraflar arasında büyük ihtilaflar olduğunu ve bu nedenle görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadığını açıkladı.

Pedersen, 2254 sayılı BM kararının uygulanması için taraflara ciddi çaba sarf etmeleri ve ortak paydalar bulmaları çağrısında bulundu. (Kaynak:Rudaw)