Rojava Yönetimi'nden ABD'nin Efrin'de iki gruba yaptırım uygulamasına ilişkin açıklama: Yeterli değil

Rojava yönetimi ABD'nin Efrin’de Türkiye destekli iki gruba yönelik yaptırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını ve Efrin'de silahlı grupların işlediği iddia edilen suçlara ilişkin uluslararası bir soruşturma çağrısında bulundu.

Rojava Yönetimi'nden ABD'nin Efrin'de iki gruba yaptırım uygulamasına ilişkin açıklama: Yeterli değil

Kuzey ve Doğu Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Komitesi Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD Hazine Bakanlığı'nın, savaş suçları işleyen ve Kürtleri Efrin'den süren çetelerin bazı liderlerine yaptırım uygulama kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Efrinlilerin haklarının geri verilmesi ve tüm insan hakları ihlalleri trajedisine son verilmesi için yeterli değildir" dedi.

Açıklamasının devamında Rojava yetkilisi “Bu suçluların yanı sıra cinayet, soygun, adam kaçırma, adam kaçırma, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi birçok terör eylemi ve savaş suçu işleyen yüzlerce çete lideri daha var. Bu trajik durum, acilen başta Efrin olmak üzere işgal altındaki bölgelere Uluslararası Soruşturma Komitesi'nin gönderilmesini gerektirmektedi. Dolayısıyla tüm suçluların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde adaletin karşısına çıkarılmaldır. Çünkü eylemleri savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur, hesap sorulmaması durumu daha da karmaşık hale getirecek ve Efrin kamuoyunda istikrarsızlık yaratacağı gibi bu grupların intikama yönelmlerine neden olacaktır. Bunun için adalet yerini bulmalı ve kılıcı sivillerin boynuna saplanan suçlulara bir sınır konulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Efrin’deki silahlı grupların sınır dışı edilmeden ve göç eden halkın yeniden güvenli bir şekilde topraklarına yerleştirilmeden adalet, istikrar ve güvenliğin bölgede sağlanamayacağını belirten Bedran Çiya Kurd, “İşgal altındaki topraklarda olup bitenlerden uluslararası toplum sorumludur. İnsan hakları için çıkardıkları yasaları korumak ve uygulamakla yükümlüdürler” dedi.

Ne olmuştu?

ABD Hazine Bakanlığı, Rojava ve Efrin’de Kürtlere yönelik eylemleri ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Türkiye’ye bağlı iki silahlı gruba yaptırım uyguladıklarını açıkladı.

Konuya dair yazılı bir açıklama yapan bakanlık, Türkiye'nin kontrolü altında olan Rojava'nın Efrin kentinde pek çok kere insan hakları ihlalleri, kaçırma ve yağma ile gündeme gelen silahlı gruplardan Süleyman Şah Tümeni (Tugayı) ve Hamza Tümeni’ne yaptırım uygulandığını bildirdi.

Ayrıca iki silahlı grubun yanı sıra Muhammed Hüseyin El Casim (Ebu Emşe), Walid Hüseyin El Casim ve Seyf Boule Ebubekir adlı 3 kişiye de yaptırım kararı alındığı açıklandı