Rojava'da Rusya-Türkiye ortak devriyesi üçüncü kez iptal edildi

Türkiye ile Rusya’nın Rojava'da düzenlenmesi planlanan 120’nci ortak devriyesinin üçüncü kez iptal edildiği bildirildi.

Rojava'da Rusya-Türkiye ortak devriyesi üçüncü kez iptal edildi
Son 3 yılda Rojava ile Suriye'nin Türkiye sınırında 119 kez Rus -Türk ortak devriyesi gerçekleştirildi. 120’si gerçekleştirilmesi kararlaştırılan ortak devriye 5 Aralık’ta üçüncü kez iptal edildi. Bir aydan daha fazla bir süredir Rus-Türk ortak devriyesi üst üste iptal ediliyor.
 
Edinilen bilgilere göre, 5 Aralık’ta Kobani’nin sınır köylerinde gerçekleşmesi kararlaştırılan 120'nci ortak devriye son haftalarda olduğu gibi üçüncü kez iptal edildi.
 
Rus-Türk ortak devriyesinin iptal edilmesine ilişkin Rojava’daki siyasiler görüşlerini Rudaw ajansına aktardılar.
 
"Sadece Rus devriyesi olursa daha fazla güvenlik sağlanır"
 
Suriye İlerici Partisi (Pêşverû) Politbüro Üyesi Mustafa Hanifi, Rusya’ya Kobani ve çevresinde sadece kendi askeri güçleri ile devriye yapmaları çağrısında bulundu.
 
Hanifi açıklamasında, “Halk Türkiye’nin ortak devriyede yer almasından son derece rahatsızlık duyuyordu. Devriyeleri istihbarati amaçla yapılıyordu. Son bir aydır ortak devriyeler gerçekleştirilmiyor. Ortak devriyelerin durması ardından halk, sadece Rus güçlerinin devriye yapmasını talep ediyor. Bize göre de eğer Rus askeri araçları, helikopter ve uçakları sınır üzerinde devriye yaparsa bölgede daha fazla güven ve istikrar sağlanmış olacak.” dedi.
 
ENKS’nin Kobani Temsilcisi ve Kürdistan Birlik Partisi (Yekîtî )Merkez Komite Üyesi Adnan Bozan ise konu hakkında şunları söyledi:
 
 “2019 tarihinde Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) de kabul ettiği  Rusya, ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşmaya göre bölgede güvenliğin sağlanması amacıyla Türkiye ve Rusya’nın ortak devriyeleri başlamıştı.  Maalesef PYD sınırı geçmesi için Türkiye’nin eline bir çok koz verdi ve PKK sloganları ile Türkiye’ye beleş bir hizmet sunmuş oldu.”
 
En son Türk ve Rus 119’uncu ortak devriyesi 24 Kasım’da gerçekleşmişti. 120’nci ortak devriye Türkiye’nin DSG kontrolündeki bölgelere 20 Kasım’da hava harekatı başlatması ve kara operasyonu tehdidi ardından bir aydan fazla bir süredir üst üste iptal ediliyor.
 
22 Ekim 2019’daki Soçi Mutabakatı çerçevesinde Rojava’nın bazı bölgelerinde Rus-Türk ortak devriyeleri gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.