Rojava’daki demografik değişim tehlikeli boyutlarda: Efrin’de Kürtlerin oranı yüzde 20’ye düştü!

Rojava kentlerinde Kürt nüfus oranındaki azalma, Rojava’da süregelen demografik değişimin tehlikeli boyutlara vardığını gözler önüne seriyor.

Rojava’daki demografik değişim tehlikeli boyutlarda: Efrin’de Kürtlerin oranı yüzde 20’ye düştü!

Başta tamamıyla Kürtlerin yaşadığı kentler ve yerleşim yerleri olmak üzere, Rojava, büyük bir demografik değişim tehlikesiyle karşı karşıya.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Suriye Savaşı’ndan önce Qamışlo’da yüzde 65-70’lerde olan Kürt nüfusu, yüzde 40’lara düşmüş durumda.

Girkê Legê’de yüzde 95’lerde olan Kürt nüfusu, yüzde 70’lere; Tirbesiyê’de ise yüzde 58’den yüzde 35-40’lara düşmüş vaziyette.

Rojava’nın Kürtlerin kontrolünde olmayan kesimlerinde, Kürt nüfusun büyük çoğunluğu göç etmeye mecbur kalmış ve bu da geniş kapsamlı bir demografik değişimi beraberinde getirmiştir.

“Efrin’de Kürtlerin oranı yüzde 20’ye düştü”

Erfinli Hukukçu Hüseyin Naso, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Efrin’de Kürtlerin oranının yüzde 20’ye düştüğünü belirtti.

Naso, konuya ilişkin şunları aktardı:

“Çetelere yakın kaynaklar bundan bir süre önce resmi istatistikleri paylaştı ve bu istatistiklerde Efrin nüfusunun 435 bin olduğu ve bunlardan yalnızca 112 bininin Kürt olduğu ortaya çıktı. Diğerleri ise Araplar ve Türkmenler. Bu da Kürtlerin oranının yüzde 20’ye düştüğünü gösteriyor. Kürtlere ait mülklere ve Türkiye tarafından Efrin’e inşa edilen 25’i aşkın toplu konuta Arap ve Türkmenler yerleştirilmiş.”

“Türkiye buraya girdikten sonra yalnızca birkaç ev dışında burada Kürt kalmadı”

Dr. İbrahim Müslüm de Kürtlerin Girê Spî’den tamamıyla çıkarıldıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

“Rakka’dan Girê Spî’ye 70 ila 100 bin arasında Kürt dönmüştü ama Türkiye buraya girdikten sonra yalnızca birkaç ev dışında burada Kürt kalmadı. Bu evlerin sayısı da bir elin parmalarını geçmez çünkü Kürtler buraya dönemiyor. Girê Spîli kürtlerin yaklaşık yüzde 60 Eyn Îsa’daki kamplarda kalıyor.”

“Serê Kaniyê’deki Kürt nüfusu oranı yüzde 5’in altına düştü”

Aso Merkezi Müdürü Serdar Mela Derwêş, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Serê Kaniyê’deki Kürt nüfusu oranının yüzde 5’in altına düştüğünü belirtti.

Serdar Mela Derwêş, Serê Kaniyê’deki demografik değişimi dair şunları dile getirdi:

“Türkiye işgalinden önce Serê Kaniyê’de yaşayan halkın yarısından fazlası, yüzde 50-60’ı, kentin yerel halkıydı. Şimdi ise bu oran yüzden 5’in altına düşümüş durumda. Halk, buradan göç etti; sadece kentin ileri gelenleri kaldı. Çok zor bir durumdalar ve koşulları çok zorlu. Son kalanlar da kentten çıktı, burada kalıp yaşayabilmek çok zor. Serê Kaniyê’ye getirilenler İdlib ve Hamalı Araplar.”

Rojava’dan göç etmeye mecbur bırakılan Kürtlerin yerine Suriye’nin diğer vilayetlerinden getirilen Arap ve Türkmenler yerleştiriliyor.