Rojhılat ve İran’da protestoculara yönelik şiddet BMGK’ya taşınıyor

ABD, Doğu Kürdistan (Rojhilat) ile İran’daki protestolarda göstericilere sert müdahalede bulunan İran yönetiminin kınanması ve şiddetin soruşturulması için konuyu BMGK’ya taşıyacak

Rojhılat ve İran’da protestoculara yönelik şiddet BMGK’ya taşınıyor

Reuters’ın aktardığı habere göre ABD, İran yönetiminin protestoculara yönelik sert tutumunun kınanması ve insan hakları ihlallerinin bağımsız kuruluşlarca soruşturulması için önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) başvuracak.

BMGK’nın Çarşamba günü düzenleyeceği toplantıya İranlı sinema oyuncusu Nazanin Boniadi ve Nobel ödüllü yazar Şirin Ebadi’nin de katılacağı aktarıldı.

Habere göre toplantıda, kadınlara, kız çocuklarına, dini ve etnik azınlık grup üyelerine yönelik artan baskılar, İran yönetiminin insan hakları ihlalleri ele alınacak.

Toplantıda, protestoculara yönelik aşırı güç kullanımının, İran rejimince kaçırılan insan hakları savunucularının akıbetinin ve yurtdışında yaşadığı halde tehdit edilen aktivistlerin durumlarının değerlendirileceği belirtildi.

Ayrıca protestoculara yönelik şiddetin artması konusunda da bağımsız soruşturmaya vurgu yapılacağı ifade edildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Cavid Rahman’ın da söz konusu toplantıda Rojhılat ve İran kentlerinde devam eden protestolara ilişkin bilgi vereceği kaydedildi.