Rojhılat ve İranlılar artan baskıya rağmen yeni protesto eylemleri düzenliyor

İran’da Doğu Kürdistanlı (Rojhilat) Jina Emini'nin ölümünün ardından başlayan gösteriler 8. haftaya girerken, yönetimin artan baskısına rağmen protestolar cumartesi günü de hız kesmedi.

Rojhılat ve İranlılar artan baskıya rağmen yeni protesto eylemleri düzenliyor
Üniversite öğrencileri ülke genelinde gösterilerini sürdürürken, işyerleri “kepenk kaparak” yönetime yönelik tepkilerini dile getiriyor.
 
Sosyal medya üzerinden yönetimi eleştirel paylaşımlar da artarak sürüyor.
 
İran güvenlik güçlerinin başta başkent Tahran olmak üzere üniversiteler önünde eylemleri bastırmak için daha sert önlemler aldığı kaydedildi.
 
AFP, başkentteki üniversiteler dışında Meşhed kentindeki Azad Üniversitesi ile ülkenin kuzeyinde Reşt kentindeki Gilan Üniversitesi’nde öğrencilerin yönetim karşıtı gösteriler yaptığını duyurdu.
 
İran Güvenlik güçlerinin, eylemlere katılanların tespiti için yüzlerini maskeyle kapatanları durdurup, daha fazla kimlik kontrolü yaptığı aktarıldı. Buna rağmen üniversitelerdeki eylemler cumartesi günü de devam etti.
 
Merkezi Norveç’te bulunan İranlı insan hakları derneği Hengaw, Emini’nin doğduğu kasaba olan Sakız’da esnafın tepkisini dile getirmek için yine kepenk kapatma eylemi yaptığını duyurdu.
 
İran'daki gösteriler
 
Tahran'da 13 Eylül'de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina Emini’nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi İran'da ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.
 
Olaylarda resmi kaynaklardan sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmedi.
 
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise gösterilerde 253 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İran medyasına yansıyan haberlerde ise gösteriler sırasında şu ana kadar 30'dan fazla güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.