Rus güçlerinde Soledar çatlağı: Wagner'le ordu "zaferi" paylaşamadı

Zelenski: Şimdiden kendi aralarında kavga ediyorlar

Rus güçlerinde Soledar çatlağı: Wagner'le ordu "zaferi" paylaşamadı

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Soledar kenti, Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'yla Kremlin arasındaki tansiyonu artırdı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'un dün yaptığı açıklamada, son dönemde yoğun çatışmaların yaşandığı Soledar şehrinin Rus paraşütçü birlikleri tarafından ele geçirildiği bildirdi.

Fakat Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin aynı gün yaptığı açıklamada, şehirde tek bir Rus paraşütçü bile olmadığını, Kremlin'in kendi savaşçılarının çabalarını görmezden gelerek onlara hakaret ettiğini savundu.

Prigojin'in çıkışının ardından Savunma Bakanlığı yeni bir açıklama yayımlayarak, cesur mücadeleleriyle Soledar'ın kazanılmasına katkı sağladıkları için Wagner savaşçılarına teşekkür etti. Buna rağmen şehrin Rus ordusunun liderliğinde ele geçirildiği de yinelendi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, cuma günkü açıklamasında şehrin kaybedildiği iddialarının doğru olmadığını savunarak, askerlerinin çatışmaya ve Soledar'ı savunmaya devam ettiğini ileri sürdü. Zelenski, Savunma Bakanlığı ve Wagner arasındaki tansiyona ilişkin, "Şimdiden kendi aralarında kavga ediyorlar. Bu, düşman için net bir yenilgi işareti" ifadelerini de kullandı.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimler arasında gösterilen Prigojin, salı günü de savaşçılarının şehri kontrol altına aldığını öne sürmüştü. Bu iddia Rusya Savunma Bakanlığı ve Kiev yönetimi tarafından yalanlanmıştı.