Rusya, ABD'nin Haseke'de 'provokatif eylemlerde' bulunduğunu öne sürdü

Rusya, ABD lideliğindeki Uluslararası Koalisyon güçlerinin, Rojava’nın Haseke kentinde “Kışkırtıcı eylemlerde bulunduğunu” öne sürdü.

Rusya, ABD'nin Haseke'de 'provokatif eylemlerde' bulunduğunu öne sürdü

Rusya resmi haber ajansı TASS’a konuşan bir askeri yetkili, IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyonun bir parçası olarak ABD birliklerinin konuşlandırıldığı Haseke’de "rahatsız edici" eylemler gördüklerini kaydetti.

Rusya'nın, Suriye Uzlaşma Merkezi Başkanı Tuğamiral Oleg Gurinov, "Haseke vilayetinde ABD silahlı kuvvetleri birimleri tarafından taciz gözlemlendi" dedi. Gurinov buna yanıt olarak, Rusya'nın, ABD liderliğindeki Koalisyon güçlerine protestolarını ilettiğini söyledi.

“Kışkırtıcı eylemler”le ilgili tarih ve yer vermeyen Gurinov, ABD güçlerinin iki tarafça kararlaştırılan alanların dışındaki alanlarda iki kez görüldüğünü söyledi.

Gurinov, "Rus-Türk devriyesi sırasında, Deruna ve Sarumsak yollarında Koalisyona ait iki askeri devriyenin hareketi gözlemlendi. Bu konudaki rahatsızlık Uluslararası Koalisyona iletilmiştir” dedi.

Türkiye ile Suriye'nin kuzeyinde ortak askeri devriyeler gerçekleştiren Rusya, Suriye ordusu ya da Koalisyon güçlerinin kontrol etmediği belirli alanlarda ortak devriyelerde bulunuyor.

Uluslararası Koalisyon, 8 yıldır Suriye'de IŞİD'e karşı faaliyet gösteriyor. Rusya ise Suriye’de savaşın başladığı 2011’den bu yana Beşar Esad hükümetini destekliyor. O zamandan beri Rusya, Suriye'deki kalıcı askeri ve hava üslerini artırdı. /Rudaw