Rusya DSG’yi Suriye hükumeti ile diyaloğa davet etti

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, DSG’yi Suriye hükümetiyle diyaloga davet ederek, ABD’nin Afganistan’da olduğu gibi güçlerini her an Suriye’den çekebileceğini savundu. Lavrentiev, “Türkiye ve ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı geçici” dedi.

Rusya DSG’yi Suriye hükumeti ile diyaloğa davet etti

Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde, Suriye ihtilafına çözüm bulmak için başlatılan Astana sürecinin 16’ıncı toplantısı 7-8 Temmuz'da Kazakistan'ın başkenti Nur-Sultan'da gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Taraflar, Suriye ihtilafına BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi bir çözüm bulunması gereğini vurgulayarak siyasi sürecin ilerletilmesine bağlılıklarını teyit etmişlerdir. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine kasteden ayrılıkçı gündemler reddedilmiştir. Terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrimeşru öz yönetim girişimlerinin kabul edilemez niteliği vurgulanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

"Suriye'deki Türk askeri varlığı geçici"

Öte yandan Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, Türkiye ve ABD'ye ait askeri güçlerin ülkeye istikrar geldikten sonra Suriye topraklarını terk edeceğini ileri sürdü.

Rus temsilci, ülkedeki Amerikan ve Türk askeri varlığının geçici olduğunu belirterek, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğü için ülkedeki her iki gücün çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

DSG’ye çağrı

Suriye resmi ajansı SANA’nın haberine göre, Lavrentiev, ABD’nin desteklediği Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) de Suriye hükümetiyle diyaloga davet ederek, ABD’nin Afganistan’da olduğu gibi güçlerini her an Suriye’den çekebileceği uyarısında bulundu.

Lavrentiev yaptığı basın açıklamasında, DSG’nin kontrolündeki bölgelerde bulunan ABD ile işbirliğine güvendiğini belirtirken, “ABD, Afganistan’da olduğu gibi Suriye’deki güçlerini aniden geri çekme kararı alabilir” dedi.

Rus yetkili, “Eski ABD Başkanı Donald Trump, gözden geçirilen ve süresiz olarak ertelenen Suriye’den çekilme kararı aldı. Bu çekilmenin her an gerçekleşebileceğini düşünüyorum” dedi.

Iraklıların Rusya’ya, Bağdat’ın Amerikan askeri birliğini ülke dışına çıkarmaya kararlı olduğunu söylediğine dikkati çeken Lavrentiev, “Bu gerçekleşirse ve Amerikan taburu Irak’ı terk ederse, lojistik zorluklar nedeniyle Suriye’de kalması imkansız hale gelecektir” dedi.

Lavrentiev, DSG’nin Suriye hükümetiyle diyaloğa geçmesi gerektiğini ve bunun da krizden çıkmaya yardımcı olacak çözümlere ulaşılmasına katkıda bulunacağını vurguladı.

/Rudaw