Rusya Mariupol’un tamamen ele geçirildiğini duyurdu

 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kuaşatna altındaki Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'un ele geçirildiğini söyledi.

Rusya Mariupol’un tamamen ele geçirildiğini duyurdu

Sergey Şoygu bu sabah Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e brifing verdi. Sivillerin sığındığı bir fabrika hariç bütün şehrin kontrol altına alındığını belirten Savunma Bakanı Şoygu, bölgeden 142 binden fazla sivilin tahliye edildiğini de söyledi.

Putin, Şoygu'dan, halen ele geçirilemeyen Mariupol’deki Azovstal fabrikasına baskın yapılmamasını ve silah bırakan Ukraynalı güçlere iyi muamele yapılmasını istedi.

BBC’nin Rus Interfax ajansının aktardığına göre Putin şehrin ele geçirilmesinin bir başarı olduğunu söyledi ve Savunma Bakanı Şoygu'yu tebrik etti.

Şoygu da kentte durumun sakinleştiğini, sivillerin geri dönebileceğini, geniş bir bölgeye yayılan fabrikada ise 2 bin civarında Ukrayna savaşçısının kaldığını belirtti.

Reuters ajansı, fabrikanın yeraltında da bölümlerinin bulunduğunu aktarıyor.

Interfax'a göre Putin fabrikaya saldırılmaması, bunun yerine kuşatma altında tutulması talimatı verdi ve "Bu yeraltı mezarlarına girmemize ve fabrikanın altındaki labirentlerde savaşmamıza gerek yok. Bölgenin bir sineğin bile dışarı çıkamayacağı şekilde kuşatılması yeterli" dedi.

Zelenskiy: Fabrikaya 1000 sivil sığındı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise fabrikaya yaklaşık 1000 sivilin de sığındığını duyurdu. Ukrayna yetkilileri kentteki sivillerin bir kısmının dört otobüsle bu sabah Mariupol'ü terk ettiğini söyledi.

Azak Denizi kıyısındaki bu Marşupol’un ele geçirilmesi, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'la Rusya ve Ukrayna'nın doğusundaki Rusya’nın işgali altındaki bölgeler arasında kara bağlantısı sağlanması açısından büyük öneme sahipti.

Yenilenecek…