Savaşın hafızası: Gönüllü, kadın, peşmerge, fotoğrafçı

Babasının emekli bir peşmerge olduğunu ve Kürtlüğü babasından öğrendiğini dile getiren Kalle Emin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Savaşın hafızası: Gönüllü, kadın, peşmerge, fotoğrafçı

 IŞİD’le savaşın başından beri Peşmerge Güçleri’nin bulunduğu cephelere gönüllü olarak giden kadın peşmerge ve fotoğrafçı Kalle Emin (25), çektiği fotoğraflardan sergi açmaya hazırlanıyor.

Rûdaw’a konuşan Kalle Emin, IŞİD’in Kürdistan sınırlarına girmesiyle beraber, cephelere gönüllü olarak giderek fotoğraf çektiğini söyledi.

Kalle Emin, “Cephede bana peşmerge saflarına katılan ilk gönüllü kadın peşmerge olduğumu söylediler. Cephelerde fotoğraf ve video çekimleri yapıyorum. Ayrıca gerektiğinde askeri eğitim de alıyorum” dedi.

Emekli bir peşmergenin kızı

Babasının emekli bir peşmerge olduğunu ve Kürtlüğü babasından öğrendiğini dile getiren Kalle Emin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürtlük duygusunu bize aşılayan babamdı. Kürdistan için bir şey yapmak istedim. Aldığım görüntülerle Kürtlük mücadelesinin tarihte yer edinmesini istedim. Bir fotoğrafçı olarak  görevimiz topraklarımızda yaşanan gerçekleri dışarıya yansıtmaktır. Bununla birlikte Kürdistan’ı savunabiliriz.  Kendi olanaklarımızla vatanımıza hizmet etmek önemlidir. Ailemde Kürtlük hissi oldukça yüksektir. Şengal’de, Kobani’de ve Kamışlo’da dirayetli birçok kızımız var. Neden Kerkük’te, Dakuk’ta Tuzhurmatu’da kadın peşmerge olmasın? Bir kadın olarak da bu bölgedeki yanlış algıyı kırmak istedim.”

Kerkük’ün güneyindeki operasyon bölgesinde 23 bin peşmergenin bulunduğunu dile getiren Kalle Emin, “Şu anda Kerkük Güney Operasyonlar Komutanlığı 4’üncü Cephesi’nde görev yapıyorum. Ancak bununla birlikte 2 yıldır tüm cepheleri gece gündüz geziyorum. Amacım sadece birkaç fotoğraf çekip evime gitmek değildi” diye konuştu.

 Kadınların rolü

Akranlarının bir kısmının Kürdistan’ı terk etmesine ilişkin ise Kalle Emin, “Bir Kürt olarak görevimiz vatanımızı korumaktır, kaçmak değildir. En ufak bir işte dahi cephede olmak istiyorum. Savaşmasam da yaşananları olduğu gibi dışarıya yansıtmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kürt kadınının Kürdistan’ın savunması ve bağımsızlığında önemli bir role sahip olduğunu ve daha fazla da etkin olabileceğini işaret eden Kalle Emin, “Ne pahasına olursa hep birlikte, Kürdistan’ın bağımsızlığı ve savunması için çalışmamız gerekiyor” dedi.  

Cephelerde çektiği fotoğrafları farklı medya organları ve sosyal medyada paylaştığını dile getiren gönüllü kadın peşmerge Kalle Emin, şu ifadeleri kullandı:

“Musul savaşında aktif olarak cephelerde yer aldım. Önümüzdeki süreçte ise savaş sonrası, IŞİD ve savaş kalıntılarına dair çektiğim fotoğrafları bir sergiyle paylaşacağım. Sergi, çektiğim yüzlerce fotoğrafın içinden seçeceğim fotoğraflardan oluşacak.”