Şii vekiller, Kürt Cumhurbaşkanına karşı harekete geçtiler

Şii vekiller, Kürt Cumhurbaşkanına karşı harekete geçtiler

Irak Parlamentosundaki İran destekli Şii vekilleri Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i görevden alma çağrısında bulundu.

Irak Parlamentosunda 167 vekille en fazla milletvekiline sahip olan İran destekli Bina Koalisyonu, Meclis'e "Cumhurbaşkanı Berhem Salih'i görevden alma" çağrısında bulundu.

İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin siyasi ayağı olan Fetih Koalisyonu, eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ve Sünni Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi'nin liderlik ettiği Irak Güçler Birliği Koalisyonu'nun birleşerek oluşturduğu Bina Koalisyonu 329 sandalyeli Irak parlamentosunda 167 vekille en büyük grubu oluşturuyor.

Bina Koalisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in, Meclis'teki en büyük koalisyon oldukları halde başbakan adayı olarak gösterdikleri Basra Valisi Esad el-İdani'ye hükümeti kurma görevi vermeyerek Anayasa'ya aykırı davrandığı ve cumhurbaşkanlığı yeminini bozduğu" savunuldu.

Açıklamada, Irak Meclisi'ne "Salih hakkında, görevden alınmasına yönelik yasal işlem başlatılması" çağrısı yapıldı.

Öte yandan, Mukteda es-Sadr’ın liderliğini yaptığı Sairun Koalisyonu Milletvekili Emced İkabi, Berhem Salih’in istifa etmesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Salih’in halk tarafından kabul görmeyen herhangi bir isme hükümeti kurma görevi vermeyeceğine dair tutumunu desteklediklerini kaydeden İkabi, partilerin adaylarına hükümeti kurma görevi verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Irak Cumhurbaşkanı’nı desteklediklerini ifade etti.