Süleymaniye, Ranya, Soran ve Halepçe’de İran’ı protesto gösterileri düzenlendi

İran’ın 5 Ocak’ta Erbil’de balistik füzelerle sivil hedeflere saldırı düzenlenmesini protesto etmek amacıyla bugün Erbil’e bağlı Soran ile Süleymaniye’ye bağlı Ranya ilçelerinde binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenleniyor.

Süleymaniye, Ranya, Soran ve Halepçe’de İran’ı protesto gösterileri düzenlendi

Süleymaniye kent merkezi ile Halepçe ilçesinde de bugün büyük protesto mitingleri düzenleniyor. Soran ve Ranya ilçelerindeki kitlesel gösteride dev Kürdistan bayrağı açıldı ve İran karşıtı sloganlar atıldı.

“Tek yürek, tek beden, tek yara, tek acı"

Halepçe'de çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve aktivist, İran Devrim Muhafızları'nın Erbil'e yönelik saldırılarını kınamak amacıyla yürüyüş düzenledi. Katılımcılar, Ömer Hawar heykelinin önünden şehir merkezindeki halk bahçesine kadar yürüdü.

Yine bugün saat 11.00'de çok sayıda aktivist ve sivil toplum kuruluşu Süleymaniye'nin Salmi Caddesi üzerindeki Nali Bahçesi'nde miting düzenleyerek Kürdistan Bölgesi'ne yönelik füze ve drone saldırılarına son verilmesini talep etti.

Raperin İdaresi’nin Ranya kentinde de protesto mitingi düzenlendi. Mitingin saat 11.00'de yapılması planlanıyordu ancak halkın yoğun katılımı nedeniyle miting saat 10.00'da gerçekleştirildi.

Vatandaşlar, Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırıları durdurmak için Kürdistan bayrağı ve sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

Gösteri sivil toplum kuruluşları ve Raperin Bağımsız İdaresi aktivistleri tarafından düzenlendi. Vatandaşların yoğun katılımı nedeniyle bir saat erken başlayan miting için resmi izin alındı.

3 binden fazla öğrenci kampüste gösteri yaptı

Soran Bağımsız İdaresi’nde de bugün ikinci kez, Devrim Muhafızları'nın saldırılarına karşı protesto mitingi düzenlendi.

Miting, saat 10.30'da Soran Üniversitesi kampüsünde 3 binden fazla üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Soran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Rızgar Said, gösterinin öğrencilerin isteği üzerine düzenlendiğini söyledi.

Rızgar Said, "Öğrenci temsilcileri bizden İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarına karşı bir protesto mitingi düzenlememizi istedi” diye konuştu.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları tarafından 15 Ocak’ta başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Saldırılarda Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.

İran, “Mossad karargahını” hedef aldıklarını ileri sürdü. Ancak Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve Irak hükümeti yetkilileri saldırıyı kınayarak Erbil'de Mossad merkezinin bulunduğunu iddiasını yalanladı. /RUdaw