Suriye'den TSK'ya: Derhal çekilin

Suriye hükümetinin İdlib'e askeri intikal başlatan Türkiye ordusundan derhal bölgeden çekilmesini talep ettiği bildirildi.

Suriye'den TSK'ya: Derhal çekilin

Suriye hükümetinin İdlib'e askeri intikal başlatan Türkiye ordusundan derhal bölgeden çekilmesini talep ettiği bildirildi.

Süriye resmi haber ajansu SANA'nın haberine göre, Şam yönetimi Türkiye'nin Suriye topraklarındaki ikinci askeri operasyonunu sert bir şekilde kınadı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Şam hükümetinin Türkiye'nin İdlib'deki intikalini “Suriye'nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik bariz bir saldırı ve uluslararası hukuk ve ilkelerinin açık bir ihlali” olarak nitelediğini belirtti.

Türkiye'nin İdlib operasyonunu “saldırı” olarak niteleyen söz konusu yetkili, operasyonun Rusya, İran ve Türkiye'nin desteklediği Astana süreciyle bir ilgisi olmadığını ifade etti.

Türkiye Genelkurmay Başkanlığı, dün Türk askerinin Suriye’nin İdlib bölgesinde “gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine” başladığını bildirmişti.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

"Astana Süreci kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde görev yapacak Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 8 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamıştır."

TSK unsurlarının bölgedeki görevlerini, Astana Süreci'nde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürdüğü ifade edildi. Keşif faaliyetinin 8 Ekim'de başladığı duyurulmuştu.