Tam 1 ay oldu. İşte, Rakka Kuşatmasının 1 aylık bilançosu

Tam 1 ay oldu. İşte, Rakka Kuşatmasının 1 aylık bilançosu

KRD News/ÖZEL

Kürt güçlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’in Başkenti olan Rakka’ya yönelik kuşatmasında tam bir ay geride kaldı. 1 ay süren kanlı çarpışmalar sırasında geçtiğimiz hafta kenti tamamen kuşatmayı başaran Kürt Güçler ile IŞİD arasındaki kanlı savaşta birçok kişi yaşamını yitirdi.

Savaşın üçüncü haftasında kenti tamamen kuşatarak, kentteki IŞİD’lilerin ikmal yollarını kesen Suriye Demokratik Güçleri, kentin %30’una yakın bir kısmında tam denetim sağlamış durumda. Eski Rakka şehri duvarları ve Fırat'ın güney kıyılarında şiddetli çarpışmaların devam ettiği savaşta Kürt güçlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD savunmasının merkezi durumundaki Rafik Surlarına ulaşarak bazı noktalarda denetimi tamamen sağladı.

Kentin Mashalab, Sinaa, Al-Hal Pazarı, Romaniyah, Hişam Ben Abdel Malik,  Bitani mahallelerinde kontrol sağlayan Kürt güçler; Jazrah, Harkala, Rumiye, Sabahiya, Hıttin ve Al-Barid mahallelerinde ise kısmen kontrol sağlamış durumda. Fırat’ın Öfkesi adı verilen operasyonda Kürt Güçler, şu anda stratejik öneme sahip Eski Kent’e girmeyi başardı ve yavaş da olsa ilerlemesini devam ettiriyor.

IŞİD, Yıpratma Savaşı Başlattı

Birçok noktada kontrolü tamamen Kürt güçlere kaptıran IŞİD ise en azından gerilemeyi yavaşlatmak için yıpratma savaşına başvurmuş durumda. Kürt güçlerin ilerlemesini yavaşlatmak için bombalı araç saldırılar ve intihar komandolarını sıklıkla kullanan IŞİD, keskin nişancılar ve bubi tuzakları ile Kürt güçlere kayıp verdiriyor.

 

Ölenlerin 311'i IŞİD'li, 106'sı SDG'li, 224'ü ise Sivil

Bölgeden doğrulatılmış haberlere göre Rakka’da ölenlerin sayısı 650 olarak açıklandı. Bunlardan 311’i IŞİD’liler oluştururken, Kürt güçlerinin kaybı ise 106 olarak belirtiliyor. 1 aydır devam etmekte olan savaşta her iki gücün saldırıları sonucu yaşamını yitiren sivillerin ayısı ise 38’i çocuk, 28’i ise kadın olmak üzere 224 sivil yaşamını yitirdi.