Topbaş'ın, İstanbul için 'özerklik' talebine HDP'den tepki; Biz isteyince...

AK Parti'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye olarak yetkilerinin arttırılmasını istediklerini belirttiği açıklamada "Diyarbakır'ın tabi olduğu yasayla İstanbul'u yönetiyoruz" dedi.

Topbaş'ın, İstanbul için 'özerklik' talebine HDP'den tepki; Biz isteyince...

"İstanbul kendi kendini yönetsin, başka müdahaleler olmasın" diyen Belediye Başkanı Topbaş, "Rejim değişikliğini 1923 yılında yaptık, o geride kaldı. Ama rahat hareket edebilen bir devlet yapısının oluşması gerekiyor. Biz bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yetkilerimizin artırılmasını istiyoruz. Hatta İstanbul'a özel bir yasa talebimiz oldu" dedi.

"Diyarbakır'ın tabi olduğu yasayla İstanbul'u yönetiyoruz"

Bunu, daha çok işlem yapabilmeleri için istediklerini, kendilerine ayrıcalık verilmesi için istemediklerini söyleyen Topbaş, "Türkiye'deki diğer Büyükşehir Belediye Başkanları, sayın başkanım İstanbul'a başka yasa yapsınlar sizin istedikleriniz bize bol geliyor. Bizimkiler size dar geliyor. Yani Malatya'nın, Denizli'nin Diyarbakır'ın bu büyükşehirlerin yasasıyla İstanbul'u yönetiyoruz, olmuyor, yürümüyor. Bunu istemek bir farklı şey mi istemektir? Krallık mıdır bu veyahut diktatörlük müdür?" ifadelerini kullandı.

"İstanbul Kendi Kendini Yönetsin"

Belediye başkanı olarak tecrübe edindiğini ve "Üç dönemden beri bir farklı yasa olsa, bu şehirde çok daha farklı iş yapabiliriz" diyen Topbaş, "Ne demektir bu, ne istiyorum? Diyorum ki, İstanbul kendi kendini yönetsin, başka müdahaleler olmasın, kendi kararını kendi versin. Bu yanlış mı? Doğru. Böyle tek elden yürüsün" dedi.

Öte yandan Kadir Topbaş'ın özerklik talebine HDP'li vekillerden tepki geldi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, özerklik talebi dile getirdiği için 23 yıl hapis cezasıyla yargılandığını söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, özerklik talebi dile getirildiği için partisinin 13 milletvekilinin ve 83 belediye başkanının hapiste olduğunu söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile Van Milletvekili Lezgin Botan ise, özerklik talebi ile tutuklu olan HDP'li milletvekillerinin hatırlatıldığı mesajları paylaştı.

kaynak Zernews