TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı

Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı İstanbul'da gözaltına alındı. Fincancı'nın Ankara'ya götürüleceği öğrenildi

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "TTB Başkanı ve Vakfımızın Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı kabul edilemez bir şekilde gözaltına alınmıştır. Derhal serbest bırakılsın" şeklinde tepki gösterdi. 

Avukat Eren Keskin ise yaptığı paylaşımda "Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Bir Adli Tıp hekimi, TTB başkanı çağrılınca ifadeye gidecekken gözaltına alınıyor. Gözaltında tutulan gazeteciler ve Şebnem Korur Fincancı.. Sizi asla yalnız bırakmayacağız"ifadelerini kullandı.

TBB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında kimyasal silah iddiaları hakkında Medya Haber’de yaptığı açıklamalar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

TSK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiaları hakkında konuşan Fincancı, yayında "Daha önce de incelemiştim. Sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış durumda. Çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Bağımsız heyetleri bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğunu belirten Fincancı, “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” diye konuşmuştu.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada soruşturma gerekçesinde şu ifadelere yer verilmişti:

"20.10.2022 tarihinde PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi kapsamında Terör Örgütü Propagandası Yapmak ve 5237 yılı Türk Ceza Kanununun 301/2. maddesi kapsamında Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama suçlarından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımzca soruşturma başlatılmıştır."

Erdoğan kabine toplantısı ardından Korur'u hedef almıştı

Kabine toplantısı ardından açıklama yapan Erdoğan Türk Tabipler Birliği  Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı eleştirerek şunları söylemişti:

“TSK'nın yürüttüğü sınır ötesi harekatlara iftira atan TTB Başkanı ile alakalı yargı harekete geçmiştir. Bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek. Gerekirse yasal düzenleme ile bu ismin de değişmesini sağlayacağız. Terör örgütünün diliyle konuşarak alçakça müftan eden böyle bir şahsın adı, Türk'le başlayan bir kurumun başında olması milletimizin her bir ferdini rahatsız ettiğine inanıyorum. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına ve mahkemenin vereceği karara göre bu kişi ve kurumla ilgili adımlar atılacaktır.”

Erdoğan, “Bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta, meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdim” dedi.