Türkiye, ABD yaptırımlarına karşılık İncirlik ve Kürecik kozunu masaya sürdü

 Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebileceğini söyledi.

Türkiye, ABD yaptırımlarına karşılık İncirlik ve Kürecik kozunu masaya sürdü

 Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebileceğini söyledi.

ABD'nin Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlarına ilişkin Çavuşoğlu, "Dayatmayla bir yere varılamayacağını ABD Kongre üyelerinin anlaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebileceğini söyledi.

Çavuşoğlu,  Libya ile yapılan anlaşmaya ilişkin Yunanistan ile yaşanan krize ilişkin ise, "Kıta sahanlığımız içinde bizden izinsiz kimse çalışma yapamaz, olursa engelleriz" ifadelerini kullandı.

Ambargo bugün Senato gündeminde

Senato Dışilişkiler Komitesi’nden üst düzey bir yetkilinin Ahval'e verdiği bilgiye göre daha önce Temsilciler Meclisi’nden ezici bir çoğunluk ile geçen Türkiye'ye ambargolar paketine benzer bir paket de yarın Senato Dışilişkiler Komitesinde 'markup' edilecek, yani ilk kez tartışılmaya açılacak. 

Risch-Menendez olarak anılan bu paketin daha önceki versiyonlarında Türkiye'nin Suriye operasyonunda etkili roller oynayan bakanlara ve yetkililere ambargolar öngörülüyordu. Bunun yanı sıra Suriye operasyonunda kullanılabilecek Amerikan silah satışlarını veto etme, uluslararası finans kuruluşlarında Türkiye'ye verebilecek kredileri engelleme gibi adımlar talep edilirken, Erdoğan'ın gelir kaynaklarını inceleme ve raporlama gibi maddeleri de içeriyordu. Paketin son halinde bu maddelerin hangisinin olacağı henüz belli değil.

Komite başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, geçen hafta CNN'e verdiği mülakatta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Oval Ofis'te görüştükten sonra mühlet verdiğini ve bu sürede Erdoğan'ın S-400 savunma silahlarını almaktan vazgeçmediğini söyleyerek, ambargolar paketini Komite'ye getireceğini söylemişti. Komite'nin Demokrat kıdemli lideri Robert Menendez'in de ambargolar paketini desteklemesi, bu tasarının Komite'den geçeceğine olan beklentiyi artırıyor. 

Senato'da çoğunluk Cumhuriyetçilerin olduğu için Komite başkanları ile Senato lideri de Cumhuriyetçi. Risch, aynı mülakatta Türkiye'ye ambargo öngören bu tür bir ambargo paketinin Genel Kurul’a geldiği takdirde 98'e karşı iki ile geçeceğini tahmin ettiğini söylemişti. 

Komite'de oylanabilecek bir paketin geçmesine yüksek ihtimal veriliyor. Eğer böyle olursa paketin tüm Senato üyelerine sunulmasının önünde sadece Cumhuriyetçi lider Mitch McConnell kalmış olacak. McConnell şimdiye kadar ağır ambargoların Türkiye'yi Rusya'nın kucağına iteceğini savunuyor ve karşı çıkıyordu. McConnell ayrıca 2020'de yeniden seçime girecek ve bundan dolayı da Başkan Trump ile ilişkilerine özen gösterdiği konuşuluyor. 

Öte yandan uzun süredir üzerinde uzlaşılmaya çalışılan ABD Savunma Bakanlığı bütçesinde de uzlaşılmaya varıldı. DW tarafından haberleştirilen bütçe yasasına göre Kongre hem S-400 aldığından dolayı CAATSA ambargolarının Türkiye'ye karşı uygulanmasını talep etti hem de Rusya ile çalışılan Kuzey Akım 4 ve Türk Akımı enerji projelerinden dolayı yeni ambargolar öngördü.