Türkiye'de sansür yasası Meclisten geçti: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Meclis’te birçok maddesi kabul edilen ve kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen kanun teklifinin, yaklaşan seçimler öncesinda gazeteciler ile eleştirel kesimleri susturmaya ve hapse atmaya yönelik olduğunu söyledi.

Türkiye'de sansür yasası Meclisten geçti: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek

AKP ve MHP'nin 'dezenformasyonla mücadele' iddiasıyla hazırladığı ve basın meslek örgütlerinin 'sansür yasası' diyerek başından beri karşı çıktığı 'Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Meclisten geçti.

Sansür yasasının en kritik maddesi olan, "Gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymaya" 3 yıla kadar hapis cezası getiren 29. maddesi de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi.

Dün gece yapılan görüşmeleri protestolarla engelleyen muhalefet, bu kez eleştirilerini kürsüden dile getirdi.

Yasa teklifinin Mecliste kabul edilen 29. maddesine göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Görüşmelerde yapılan konuşmaların ardından 29. madde oy çokluğuyla kabul edildi.

VEKİLLERDEN İLK TEPKİLER

Teklif sahibi MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından “Dezenformasyon yasasının 29. maddesi TBMM'de kabul edildi. Yalancının mumu 17.30’da söndürüldü” diye tweet attı.

AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ise Türk Ceza Kanunu'nun 218. maddesinde “haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” yazdığını hatırlatarak, "gerçek dışı bilgiye" yargının karar vereceğini öne sürdü.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise gözleri ve ağzı elle kapatılmış bir yüz fotoğrafını Genel Kurul'dakilere göstererek, sansür yasası geçtiğinde böyle olacağını göstermek için sustuğunu söyledi.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi’nin "Basın İlan Kurumu’na tanınan yetkinin basının etik değerlerini düzenleme amacından öteye giderek, artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü" yönündeki kararını hatırlattı. Sansür yasası Resmi Gazete’de yayımlandıktan bir gün sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirten Altay, “Anayasa Mahkemesinin Sarayın gölgesinde olmadığına inanmak istiyorum” dedi.