Türkiye'den İsrail-BAE anlaşmasına tepki: Asla affedilmeyecektir

Türkiye'den İsrail-BAE anlaşmasına tepki: Asla affedilmeyecektir

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in bugün bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını söyledi. Anlaşma kapsamında İsrail'in Batı Şeria'daki bazı bölgeleri ilhak etme planını askıya aldığı açıklandı.

Hamas'tan anlaşmaya ilişkin olarak, "Filistin davasına ihanet" savunması gelirken, Türk Dışişleri'nden de tepki açıklaması yapıldı.

Açıklamada, "Filistin davasına ihanet eden Birleşik Arap Emirlikleri'nin riyakar davranışını bölge halklarının vicdanı asla affetmeyecektir" dendi.

ABD Başkanı Trump, bu kararı "tarihi diplomatik bir dönüm noktası" olarak nitelendiriyor.

 

Açıklamada, İsrail ve BAE heyetlerinin yatırım, turizm, doğrudan uçuşların başlaması, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması ve diğer konularda ikili anlaşmalar imzalamak üzere önümüzdeki haftalarda bir araya gelecekleri belirtildi.

BAE Veliaht Prensi Muhammed de konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

İsrail Başbakanı Netanyahu da Trump'ın açıklamasından sonra televizyondan yayınlanan açıklamasında, "Bugün İsrail ile Arap dünyası arasında yeni bir dönemin başlangıcı" dedi.

Batı Şeria'yı ilhak planlarını ertelediklerini kabul eden ancak projenin "hâlâ masada" olduğunu söyleyen Netanyahu "Hakkımız olan topraklardan asla vazgeçmem" diye konuştu.

Netanyahu, Batı Şeria'nın Ürdün sınırındaki Ürdün Vadisi, Ölü Deniz yakınları ve Yahudi yerleşim yerlerinin de bulunduğu bölgelerini kapsayan yaklaşık yüzde 30'luk bölümünü ilhak etmeyi planlıyor.