Türkiye'den Kürdistan Petrolü'nün sevkiyatına ilişkin açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Kürdistan Bölgesi petrolünün sevkiyatına ilişkin yaptığı açıklamada Irak tarafının henüz sevkiyata başlamak için hazır olmadığını belirtti.

Türkiye'den Kürdistan Petrolü'nün sevkiyatına ilişkin açıklama
Sözcü Öncü Keçeli, bugün Bakanlık'ta basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Keçeli, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Sözcü, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın gelecek dönemdeki programına dair detayları da paylaştı.
 
ANKA’dan aktarılan habere göre Dışişleri Bakanı, Türkiye Milli Savunma Bakanı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın katılımıyla Aralık 2023'te Ankara'da yapılan Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi'ni anımsatan Keçeli, "Güvenlik Zirvesi'nin bir sonraki toplantısı yarın, 14 Mart'ta Bağdat'ta yapılacak ve aynı formatta olacak. Yarınki görüşmelerde güvenlik ve askeri işbirliği konuları öncelikli gündem maddeleri olacak. Terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ve atılabilecek somut adımlar masada olacak" dedi.
 
İki ülke arasındaki işbirliği alanlarının da ele alınacağı bilgisini veren Keçeli, Kürdistan – Ceyhan Petrol Boru Hattı'na ilişkin şunları kaydetti:
 
"Irak-Türkiye petrol boru hattı bir süredir kapalı. Biz bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, bizim açımızdan bir sorun olmadığını geçtiğimiz Ekim ayında söylemiştik. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlamak için hazır olmadığını anlıyoruz. Irak'taki bütün tarafların karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde bir mutabakata ulaşmasını ve bu boru hattından sevkiyatın en kısa sürede başlamasını ümit ediyoruz. Yarınki görüşmede sayın Cumhurbaşkanımızın Irak'a yapacağı ziyaret de ele alınacaktır."
 
“Süleymaniye'den bazı beklentilerimiz var”
 
Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK’ye karşı yapılması beklenen askeri operasyonun ABD temaslarında gündeme gelip gelmediği ve Süleymaniye ile temas olup olmadığı sorusu üzerine, Keçeli şu yanıtı verdi:
 
"ABD'lilerle temaslarımızda Irak'ta PKK ile mücadelemizde çerçevesinde icazet almamız çerçevesinde bunu soruyorsanız, tabii ki biz konuyu bu açıdan konuşmuyoruz. Güvenliğimizi tehdit eden bir terör örgütüne yönelik bir operasyon yapacaksak mücadele icazet alacağımız tek şey Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesidir. Bu konuyu o açıdan kimseyle ele almıyoruz. ABD askerleri Irak'ta. Dolayısıyla PKK ile mücadelemizle bağlantılı olarak onlarla da görüşüyoruz ancak bu icazet almak anlamında gerçekleşmiyor. Süleymaniye'den bazı beklentilerimiz var. Çeşitli temaslar mutlaka yapılıyordur. Ancak Süleymaniye ile ilişkilerimizi bundan birkaç sene öncesinde olduğu noktaya getirmemizi mümkün kılacak adımlar henüz Süleymaniye tarafından atılmadı."