Türkiye'nin Suriye'ye asker sevkiyatı hızlandı: Yeni hedefi Kobani!

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg'e konuşan Türk kaynaklar, Türkiye'nin Rojava’da operasyon hazırlıklarını artırdığını aktardı. Kaynaklardan biri, Türkiye’nin amacının Fırat’ın doğusunu ve batısındaki bölgeleri kontrol etmek için “Kobani’yi almak” olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Suriye'ye asker sevkiyatı hızlandı: Yeni hedefi Kobani!

Bloomberg, “Türkiye, ABD’nin müttefikine olası bir hamle için Suriye’ye asker gönderiyor” başlığını kullandığı haberinde Ankara’nın omurgasını Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) karşı bir operasyon hazırlığında olabileceğini yazdı.

İsmi açıklanmayan iki kaynağa dayandırılan haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye dün gece ABD destekli güçlere karşı uzun süredir devam eden hazırlıkları kapsamında Suriye’nin kuzeyine yüzlerce asker daha gönderdi.”

“Kobani ve Menagh Hava Üssü’nü ele geçirmek”

Kaynaklardan biri, “Planlanan operasyonla Türkiye, 910 kilometrelik sınırının üçte ikisini kapatmayı amaçlıyor. Türkiye’nin amacı Fırat’ın doğusunu ve batısındaki bölgeleri kontrol etmek için Ayn el Arap’ı (Kobani) almak” diye konuştu.

Diğer kaynak ise Azez yakınlarındaki Menagh Hava Üssü’nün de ele geçirilmek istenen hedeflerden biri olacağını söyledi.

Aynı yetkililer, Ankara'nın savaş planlarına Moskova'nın açıktan karşı çıkmasını önlemek için bir taktik olarak TSK'nin İdlib'in güneyindeki M4 karayolunda bazı bölgelerden çekilebileceğini bildirdi.

 “Türk Lirasına zarar verebilir”

Bloomberg, “Bu hamle, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iç siyasetteki destek sağlarken ABD ve Rusya’ya da bölgedeki güçlere desteği kesmesi konusunda yapmasını sağlayacak” yorumunu yaptı.

Erdoğan’ın bu ayın başında Erdoğan’ın Rojava’ya olası bir operasyonun sinyalini verdiği de hatırlatılan haberde, “Olası bir operasyon, yüksek enflasyon sebebiyle popülaritesi riske giren Erdoğan’ın milliyetçi ve muhafazakarların desteğini sağlayabilir. Fakat bu durum ABD ile karşı karşıya gelmeye ve bu yılın en kötü performans sergileyen para birimi olan TL’ye zarar verme riskini de doğuruyor” yorumuna yer verdi.

Erdoğan-Biden görüşmesi

Haberde Erdoğan’ın, önümüzdeki hafta İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak dünya iklim zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini söylediği, ancak Washington'dan bir teyit gelmediği hatırlatıldı.

Ayrıca iki liderin bu hafta Roma'da yapılacak G-20 liderler toplantısına katılacağı belirtildi.

Bloomberg, Türkiye’nin, Suriye'de iki polisin öldürülmesinin ardından bu ayın başlarından itibaren YPG mevzilerini bombaladığını, ABD’nin saldırıyı kınadığını ama aynı zamanda tarafları ateşkese saygı duymaya çağırdığını yazdı.