Türkmenler’in kaçışı sürüyor

Türkmenler’in kaçışı sürüyor

IŞİD işgali altındaki Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Musul’un Telafer ilçesine yapılacak operasyon öncesinde, siviller kenti terk etmeye başladı.

IŞİD’in elindeki ilçeden kaçarak güvenli bölgelerdeki kamplara yerleştirilen 150 kadar Telaferli Türkmen, IŞİD’in kaçmaya çalışanları infaz ettiğini söyledi.

Telafer’de başta gıda, güvenlik ve susuzluk olmak üzere yaşanan problemlere dikkat çeken Aliye İmad isimli Türkmen kadın, “Telafer’de içme suyu bile bulunmuyor. Atık su içiliyor. Yiyecek zaten bulunamıyordu. Bulunsa bile pahalıydı. Eşim böbrek rahatsızlığı nedeniyle öldü. Oğlum da IŞİD’in elinde” diye konuştu.

Irak güvenlik güçlerinin elindeki verilere göre 3 gün içinde bin 500 kişi Telafer ve çevresinden kaçıp güvenli bölgelere yöneldi.

Telafer sakini Casım Aziz, “IŞİD, kaçmak isteyenlerin kafasına sıkıyordu. Biz de gece kaçtık ve gece boyunca yürüdük. Dün öğleden sonra yolu bulduk, aç ve susuz halde buraya ulaştık. Bizi geçirmeleri için kaçakçılara para verdik. IŞİD bayram günü oğlumu öldürdü. Kaçmak isterken yakalanıp öldürüldü” dedi.

Telaferli polis memuru Ahmed Resul Selim ise örgüt 2014’te kenti ele geçirdiğinde evini bırakıp kaçmış. O şimdi, kentten kaçanları karşılıyor. Kaçanlar arasında ablasını görünce mutlu oluyor.

Ahmed Resul Selim, “Allah’a şükürler olsun 3 yıl sonra kavuştuk. Onlardan umudumu kesmiştim. Onları karşılayan güvenlik güçlerine de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Operasyon saatinin yaklaşması nedeniyle göçzedelere şüpheyle bakılıyor. Bu yüzden yetkililer onlara devamlı, “Aranızda kaç IŞİD üyesi ve emiri var?” diye soruyor. IŞİD’lilerin tespiti için Telafer’den gelenler sıkı bir sorgudan geçiriliyor.