Ürdün Kralı 2'nci Abdullah Almanya'da konuştu: Filistin'den mülteci istemiyoruz

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Filistinli mültecileri Mısır veya Ürdün'e itme girişimine karşı uyarıda bulundu.

Ürdün Kralı 2'nci Abdullah Almanya'da konuştu: Filistin'den mülteci istemiyoruz

Kral 2. Abdullah, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bu bir kırmızı çizgi, çünkü bazı olağan şüphelilerin sahada fiili sorunlar yaratmaya yönelik planının bu olduğunu düşünüyorum. Ürdün'e mülteci yok, Mısır'a da mülteci yok” diye konuştu.

İsrail birkaç gün önce Gazze’nin kuzeyindeki 1.1 milyon Filistinlinin Gazze’nin güneyine geçmesi için süre vermişti. İsrail’in Gazze’de yaşayan yüzbinlerce insanı borçlarını kapatma karşılığında Mısır’daki Sina Çölü’ne sürmeyi planladığı iddia ediliyor.

Ürdün Kralı 2. Abdullah da bu girişime ülkesi adına cevap vermiş oldu. Çok zor bir zamanda Başbakan Scholz ile bir araya geldiklerini belirten Kral 2. Abdullah, "Hepimiz Orta Doğu'daki bu son derece trajik ve tehlikeli durumlarla başa çıkmak için çalışıyoruz, binlerce masum sivil hayatını kaybetti. Filistinli hayatlar, İsrailli hayatlar, çocuklar, anneler, babalar ve eşlerden bahsediyoruz" diye konuştu.

“Tüm bölge uçurumun eşiğinde”

Kral 2. Abdullah, bölgede çok daha fazla hayatın tehlikede olduğu uyarısında bulunarak, "Yüzbinlerce insanın gıda, su, elektrik ve diğer temel hizmetlere erişimi yok. Bu hem yasal hem de insani açıdan kabul edilemez bir durum” dedi.

Kral 2. Abdullah, tüm bölgenin uçurumun eşiğinde olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bu yeni şiddet döngüsü, bizi uçuruma doğru götürüyor, bu çatışmanın yayılma tehdidi gerçek, maliyeti ise herkes için çok yüksek. Hepimiz bunun gerçekleşmemesi için çaba sarf etmeliyiz. Başbakan'ın da söylediği gibi, insani yardım sağlamalıyız, sivilleri korumalıyız, uluslararası hukuk ve ortak insani değerlerimiz, ortak insanlığımız sivilleri korumakla yükümlüdür."

Kral 2. Abdullah, Filistinliler, İsrailliler ve bölgedeki herkes için güvenli bir geleceğin tek yolu olan iki devletli çözüme götürecek doğal bir siyasi sürecin yeniden tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Kral Abdullah, Filistinlilerin göçe zorlanması hakkında da, "Bu bir kırmızı çizgi, çünkü bazı olağan şüphelilerin sahada fiili sorunlar yaratmaya yönelik planının bu olduğunu düşünüyorum. Ürdün'e mülteci yok, Mısır'a da mülteci yok” dedi.

“Su, gıda ve ilaç gibi insani yardımlar önemlidir”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da İsrail-Filistin çatışmasında ortak kaygılarının bölgedeki insani durum olduğunu söyledi.

İsrail-Filistin çatışmasına dikkati çeken Scholz, "Kaygımız, bölgedeki insani durumdur. Sivil halkın acılarını hafifletmek amacıyla insani yardımlarımızı sürdürüyoruz. Gazze'ye insani erişimin sağlanması konusunda da kararlıyız. Gazze'de acı çeken sivil halkın Hamas tarafından canlı kalkan olarak kullanılmasının önüne geçilmesi şarttır. Su, gıda ve ilaç gibi insani yardımlar önemlidir" ifadesini kullandı.

“Filistinliler, Hamas değildir”

Scholz, Hamas'ın uyguladığı insanlık dışı şiddet ve dehşet karşısında bir ayrım yapmanın önemli olduğuna işaret ederek, "Filistinliler, Hamas değildir. Hamas'ın onlar adına konuşma hakkı yoktur. Gazze'deki Filistin halkı da Hamas'ın kurbanıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya olarak müttefikleriyle bu çatışmanın daha fazla tırmanmaması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını vurgulayan Scholz, "Hizbullah ve İran'ın bu çatışmaya müdahil olmaması gerektiği" uyarısında bulundu.

Kral 2. Abdullah'ın, Kudüs konusunda oynadığı rolü takdir ettiğini belirten Scholz, "Kutsal mekanların statükosunun korunması gerektiği konusunda hemfikiriz. Ürdün, son yıllarda yüz binlerce Suriyeli ve Filistinli mülteciye ev sahipliği yaparak büyük bir iş başarmıştır. Onları bu zor görevde yalnız bırakmadık ve bırakmayacağız" diye konuştu.