Uzmanlar: Suriyeli mültecilerin geri dönüşlerinde hak ihlalleri yaşanıyor

Uzmanlar, Suriye’ye geri dönüşlerin güvenilir ve adil olması gerektiğini ancak hak ihlallerinin devam ettiğini belirtti.

Uzmanlar: Suriyeli mültecilerin geri dönüşlerinde hak ihlalleri yaşanıyor

Suriye Vatandaşlık Onuru ve Hakları Derneği (SACD) ile SOLARIS Derneği tarafından Ankara'da bir otelde "Güvenli Ortam ve Suriyelilerin Onurlu Geri Dönüşü" sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumda uzmanlar "güvenli ortam" kavramını tartıştı.

Sempozyuma AK Parti, İYİ Parti, Saadet Partisi, HÜDA PAR yetkilileri, dış misyon temsilcileri, araştırmacılar, uzmanlar, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

ALKHAZAM: GERİ DÖNÜŞLER SAĞLANMALI

K24’e konuşan SACD Program Müdürü Rudaina Alkhazam, Suriye’de şu anda sakin ve güvenli bir iklimin olmadığını belirterek, “İç savaş, siyasi huzursuzluklar ve silahlı grupların varlığı nedeniyle yaklaşık 15 milyon Suriyeli Türkiye, Irak, Ürdün ve Avrupa’ya kaçtı” dedi.

Mültecilerin güvenli ve barışçıl bir şekilde Suriye’ye dönmek istediğini kaydeden Alkhazam, “Ancak insanların geri dönüşü gönüllü olarak ve onurlu bir şekilde sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

SACD Program Müdürü Rudaina Alkhazam, Suriye’de barışçıl ve güvenli bir ortamın sağlanması için uluslararası toplumun daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

SAĞIROĞLU: GERİ DÖNENLER HAK İHLALLERİYLE KARŞILAŞTI

K24’e konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GPM) Üyesi Dr. Ali Zafer Sağıroğlu ise şunları kaydetti:

“Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerde -özellikle genel aftan sonra- Suriye’ye dönenler işkencelerle karşılaştı ve bu kişilerin hakları ihlal edildi. Ayrıca YPG ve muhalif grupların kontrolündeki bölgelerde de hak ihlalleri söz konusu.”

Sağıroğlu, “Dolayısıyla hem siyasi hem de insani olarak şu anda Suriye’ye dönmek mümkün değil” dedi.

Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, “Türkiye'deki 2 milyona yakın mülteci artık Suriye'ye dönmek istemiyor” diye konuştu.

BM: SURİYE İÇ SAVAŞI'NDA 350 BİN SİVİL ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan ve BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan analiz raporda, Suriye’de 11 yıldır devam eden iç savaşta yaklaşık 350 bin sivilin öldürüldüğü bildirilmişti.

Sivil can kayıplarının çoğu, normalde iç savaşın çok daha geç ulaştığı Halep ilinde yaşandı. Halep’i Şam’ın kırsal alanları, Humus, İdlib, Hama ve Tartus izliyor. Ölen bu sivillerin 13’te birinden fazlası kadın, 13’te birine yakın da çocuk.

Suriye iç savaşı dünyadaki en büyük mülteci krizine yol açtı.

Yaklaşık 6,8 milyon Suriyeli ülkelerini terk etti, 6,7 milyon kadarı da kendi ülkelerinde evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu sığınmacıların 4 milyonu Türkiye’ye sığındı. Toplamda 13,5 milyonu bulan, yerlerinden edilen bu kişilerin sayısı, Suriye nüfusunun yarısından daha fazla.