Vartinis katliamı davası AYM’ye taşındı

Vartinis katliamı davası Avukatı Kadir Karaçelik, haklarında beraat kararı verilen üç sanık hakkında Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulunduklarını söyledi.

Vartinis katliamı davası AYM’ye taşındı
Vartinis’te, 2 Ekim 1993 tarihinde yaşanan ve aynı aileden 9 kişinin can verdiği olayın üzerinden 28 yıl geçti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, katliamının sorumlusunun dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu olduğunu tespit etti. Daire, mahkemenin Karaoğlu hakkında verdiği beraat kararını “köyün yakılması emrini Yüzbaşı Karaoğlu vermiştir” diyerek bozdu. Sanık üç asker hakkındaki beraat kararı ise onandı.
 
Rûdaw’a dava sürecini ayrıntılarıyla anlatan dosyanın avukatı ve Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Yargıtay'dan karar çıktıktan sonra haklarında beraat kararı verilen üç güvenlik görevlisi hakkında dava avukatlarından Bitlis Baro Başkanı Fuat Özgül tarafından AYM’ye başvurulduğunu belirtti. 
 
Çelik, yeniden yerel mahkemede görülecek olan davanın olası AYM süreci hakkında da, “AYM zamanaşımı yorumunu insanlığa karşı işlenen suçlar bakımından geniş tutar mı bilemiyoruz. Ama zayıf bir ihtimal olarak görünüyor” dedi.
 
Kadir Karaçelik davanın zamanaşımına uğramasına iki yıl kaldığını, istenirse yerel mahkemenin ve Yargıtay'ın 2021 yılı içerisinde dosyayı karara bağlayabileceğini söyledi ve süreci hızlandırmak için atacakları adımlar olduğunu belirtti. 
 
Karaçelik, bütün girişimlerine rağmen dosyanın zamanaşımına uğraması durumunda Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi seçeneklerinin devre dışı kalacağını söyledi.