YPG’den ‘çocuk savaşçı’ açıklaması

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, kendilerinin de tabi oldukları DSG saflarında 18 yaşından küçük bireylerin bulunmadığını söyledi. Mahmud, “Çocuklar, ahlaki bir toplumun inşası temelinde eğitilmektedir” dedi.

YPG’den ‘çocuk savaşçı’ açıklaması

Rojava’da 18 yaşını doldurmamış çocukların silah altına alındığı şeklindeki haberlerlerin “asılsız” olduğunu savunan Nuri Mahmud, BM ile imzaladıkları protokoller çerçevesinde hareket ettiklerini belirtti.

ANHA’ya konuşan YPG Sözcüsü, bu tür haberlerin “özel savaşı yürütenlerce devrimci mücadeleyi yok etmek ve Rojava’daki kurumların itibarını zedelemek” olduğunu ileri sürdü.

“Bu coğrafyada çocukları etnik köken veya inancına göre ayırmamız mümkün değildir” diyen Mahmud, “Bu yaklaşımımızdan ötürü hiç kimse 18 yaşından küçüklere zarar vermek üzere bir yaklaşımda bulunamaz. Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan tüm kurumlar çocuklara böyle bir yaklaşım içerisindedir. Çocuklar, ahlaki bir toplumun inşası temelinde eğitilmektedir” ifadelerini kullandı.

YPG’nin her konuda “toplumun değerlerini ve perspektiflerini dikkate” aldığını belirten Mahmud, “Bazen çocuklar ailelerinden kaçıyor. Kurumlarımız bu çocuklara her türlü desteği sunmaya devam ediyor. Çocuklar bizim için en büyük değerdir. Toplumun ve ülkenin devamlılığı çocuklara bağlıdır. Bu nedenle çocuklarımızın aileleriyle birlikte yetişmesi ve en iyi hizmetleri alması için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Şiddetten kaçmak isteyen çocuklar devrimci güçlere katılmak istiyor”

Birçok çocuğun kendilerine katılmak istediğini belirten YPG Sözcüsü, “Ancak Özerk Yönetim’in de yardımıyla bu konuya çözüm üretmeye çalışıyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan çocuklar büyük zorluklar yaşıyor. Çevrelerinden ve ailelerinden gördükleri şiddetten kaçmak isteyen çocuklar devrimci güçlere katılmak istiyor. Ancak uluslararası kurumlarla imzaladığımız anlaşmalara olan sadakatimiz ve çocuklara olan yaklaşımımız nedeniyle onların güçlerimize katılmak yerine eğitimlerine devam etmeleri gerektiğini biliyoruz. Bu tür çocuklar Özerk Yönetim ve BM gözetiminde eğitimlerine devam ediyor” dedi.

Nuri Mahmud, Rojava’da hiçbir askeri kurumun 18 yaşın altındaki bir çocuğu saflarına katmadığını belirterek, “Bize gelen çocukları Özerk Yönetim’e yönlendiriyoruz. Özerk Yönetim bu çocuklar için en uygun ortamı hazırlayarak onların eğitimlerine devam etmelerini sağlıyor” ifadelerini kullandı.