ABD Dışişleri Sözcüsü Price'den, Rojava ve Kuzey Suriye uyarısı!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kuzey ve Doğu Suriye’deki sivillerin zarar göreceği Türkiye’nin her türlü operasyonundan endişe duyduklarını söyledi. Price, tüm tarafların ateş kese bağlı kalmaları çağrısını yineledi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Price'den, Rojava ve Kuzey Suriye uyarısı!

Rudaw'da yer alan haberde, günlük basın toplantısında “ABD’nin Türkiye’ye F-16 satılması konusunda tavrında bir değişiklik var mı?” sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price,  "Müttefiklerimiz ile özellikle müttefikliğin gereklerinin nasıl olacağı konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye’nin F-16 programına daha fazla bütçe ayırması gerekiyor. Bu tür konular kamuoyu önünde konuşabileceğimiz ayrıntılar değil” şeklinde yanıtladı.

Ned Price’a, Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon planları ile bombardımanları, yine Demokratik Suriye Güçleri Komutanı Mazlum Abdi’nin “Suriye Türk jetlerine karşı hava savunma sistemi kullanmalı” sözlerine ilişkin tavırlarının ne olduğunu soruldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, soruları şu şekilde yanıtladı: “Suriye’nin kuzeyindeki askeri hareketlilik ve şiddetin yoğunlaştırılması ve  özellikle buradaki sivillere etkisinden endişelerimizi ilettik. Ateşkes hatlarının korunmasından yanayız ve şiddettin tırmandırılmasına karşıyız.  Taraflar ateşkese ve Suriye’nin istikrarına saygı göstermeli. Sorunlar savaş ile değil siyasi yöntemlerle çözülmeli” ifadelerini kullandı.

Ned Price, Türkiye'nin 2019'da verdiği taahhütlere uymasını isteyerek, "Suriye’nin kuzey doğusuna yönelik her türlü operasyonun durdurulması da dahil taahhütler yerine getirilmeli. Askeri bir hareketlilik  ateşkese, IŞİD terör örgütüne karşı mücadele misyonuna ve Suriye’deki istikrara zarar verir” dedi.

ABD’nin önceki yönetiminin de Suriye’nin kuzeyine yönelik Türkiye’yi bir çok kez uyardığını ancak Türkiye’nin bu uyarılara kulak asmadığını bu konuda ABD hükümetinin tavrında bir değişikliğe gidip gitmeyeceğini soruldu.

Ned Price , "Bizim yapabileceğimiz, Türk ortaklarla üst düzeyde görüşme fırsatı bulduğumuz ABD'nin pozisyonunu netleştirmek. Her biri hakkında net endişelerimiz var" dedi. /Rudaw