Fransa, AB ülkelerini 'Türkiye'ye yaptırımlar uygulamak için toplantıya çağırdı

Fransa, Türkiye’nin faaliyetlerine karşı AB’nin yeni yaptırımlar uygulamasını talep etti.

Fransa, AB ülkelerini 'Türkiye'ye yaptırımlar uygulamak için toplantıya çağırdı

Fransa, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine karşı AB’nin yeni yaptırımlar uygulamasını talep etti.

Fransa’nın Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB dışişleri bakanlarını Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulamak için 13 Temmuz’da toplantıya çağırdığını belirtti.

Türkiye’ye Kıbrıs adasının batı ve doğusunda doğalgaz ve petrol araması yaptığı için uygulanan önceki yaptırımlara vurgu yapan Le Drian, toplantı sonrasında Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı.

Türkiye’nin Libya’daki tutumunu ateşkesin önündeki engel olarak göre Fransa, konuyu NATO’ya da taşımıştı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz günlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye'nin Libya'ya, Suriye'den çok sayıda cihatçı militanı taşıdığını, Türkiye'nin Libya için sürdürülen ateşkes görüşmelerine engel oluşturduğunu ve cezai sorumlulukları bulunduğunu söylemişti.

Türkiye ülkenin batısını kontrol eden Libya Ulusal Birlik Hükümeti ile Akdeniz'de deniz yetki anlaşması imzalanmış bu antlaşmanın akabinde ülkeye çok sayıda asker ve paralı cihatçılar sevk etmişti. 

Türkiye'nin Akdeniz'de konrol etmek istediği alanın sınırlarına başta Kıbrıs Cumhuriyeti olmak üzere bazı Avrupa Birliği ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkeler itiraz ediyor.