Gergerlioğlu: Kürt meselesinde adil çözüm isteyenler terörist ilan ediliyor

Gergerlioğlu: Kürt meselesinde adil çözüm isteyenler terörist ilan ediliyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Selahattin Demirtaş ve cezaevlerindeki diğer Kürt siyasetçilerin koronavirüs salgını nedeniyle tehlike altında olduğunu söyledi.

Rûdaw TV haber bültenine katılan HDP’li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te oylanan İnfaz Yasasına ilişkin, “İnfazda ayrımcılık ve eşitliği ortadan kaldıran bu yasa tasarısı maalesef komisyonda görüşüldüğü gibi hemen hemen ufak tefek değişiklikler dışında yasalaşacak gibi görünüyor” dedi.

Gergerlioğlu, yasa ile ilgili çok önemli itirazlarının olduğunu söyledi.

HDP’nin hem komisyonda hem genel kurulda çok sıkı bir muhalefet yaptığını, çok önemli bir direniş sergilediğini belirten Gergerlioğlu, hazırlanan yasanın milyonlarca kişiyi etkileyen ve en önemlisi de Kürt meselesinde ayrımcılıklara yol açan bir yasa tasarısı olduğunu ifade etti.

“Aynı zamanda Türkiye’deki Kürt meselesinde düşünce özgürlüğü alanında çok ağır ihlalleri bitirmeyen ve hatta yer yer bu ihlalleri daha da arttıran ve düşman ceza hukuku uygulamasını sağlayan bir yasaydı” diyen HDP’li vekil, sözlerine şunları ekledi:

“Türkiye’de Kürt meselesi yıllardır adil ve eşit bir şekilde çözülmüyor. Kürt meselesinde eşitlikçi ve adil çözümü isteyenler terörist ilan ediliyor. En basit barış talebi terörist diye nitelenmenizle sonuçlanıyor. Bir barış bildirgesine imza atmanız terörist ilan edilmenize yol açıyor. Maalesef yüz yıldır sürdürülen baskılar son 4-5 yıldır giderek artan bir şekilde devam etti. OHAL döneminde çok ağır bir şekilde binlerce Kürt siyasetçisi cezaevlerine dolduruldu.

Yıllardır milyonlarca kişi bu yasayı bekliyordu. Ama terör suçu diye adlandırılan düşünce suçu maalesef Kürt meselesinde barışı isteyen bu suçlama maalesef Meclis’te infaz yasasında yer alamadı ve adeta düşman muamelesi uygulandı. Düşünce suçları ve Kürt meselesinde ayrımcılık uygulandı.

Salgın olduktan sonra cezaevlerinde bir an önce tahliyelerin olması gerektiğini söyledik. Yasanın geciktiğini söyledik. Cezaevlerinde bir çok pozitif vakayı raporladık, ölümler olduğunu söyledik. Adalet Bakanlığı bunları ısrarla yalanladı. Doğru bilgiyi verdiğim için hakkımda soruşturma açtı. Adalet Bakanlığı bilgileri gizledi. Aradan bir ay geçtikten sonra Adalet Bakanı cezaevlerinde 17 vakanın olduğunu ve 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.”

'Kürt siyasetçiler haksız bir şekilde cezaevinde'

Vekil Gergerlioğlu, cezaevlerinde Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP’li eski milletvekilleri ve binlerce Kürt siyasetçinin olduğunu kaydederek, “Çok haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevlerindeler ve hastalıkları var. Sayın Demirtaş’ın tansiyon ve solunum zorluğu var ve diğer arkadaşlarımızın hepsinin sıkıntıları şikayetleri var. Tüm bu siyasetçilerimiz de koronavirüs riski altında. En başından beri muhaliflerinizi cezaevlerinde öldürmeyi mi düşünüyorsunuz dedik. Adil ve eşit bir yasayla cezaevlerini boşaltın, tutukluları çıkartın ve infaz erteleme getirin dedik” ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu ayrıca, “Sayın Demirtaş ve diğer siyasetçiler şu an tehlike altındadır. Kürt siyasetçiler milyonların temsilcisidir” diye konuştu.