Haber Analiz / IŞİD'in yeni Lideri Obeidi kimdir?

Haber Analiz / IŞİD'in yeni Lideri Obeidi kimdir?

KRD News

Birçok IŞİD askeri komutanı ve IŞİD’in öldürülen lideri Ebu Bekir Al Bağdadi gibi yeni IŞİD lideri olarak iddia edilen Ebu Haitham El-Obaidi ile alakalı da geniş bir bilgi yok. Rus bombardımanı sonucu öldürülen Ebu Bekir El Bağdadi gibi, Obeidi'nin de IŞİD’e dahil olduktan kod isim kullanıyor.

IŞİD’in öldürülen lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin gerçek adı İbrahim Awad İbrahim el-Badri idi. Ancak IŞİD’e katıldıktan ve sonrasında liderliği ele aldıktan sonra İslam tarihine referans vermek için Ebu Bekir ismini ve nereli olduğuna işaret etmek için de Bağdadi ismini kullandığı biliniyordu.

Ebu Bekir Bağdadi ve tüm diğer IŞİD mensuplarında olduğu gibi Ebu Haitham el-Obeidi de IŞİD’e girdikten sonra yeni bir isim aldı. Gerçek kimliğine ilişkin net bir bilgi bulunmayan Obeidi’nin ismini seçmesinde askeri bir lider olmasının önemi büyük.  Ebu Haitham el-Obeidi ismi "Genç Kartal'ın babası" anlamına gelir ve Abbasiler döneminde İslam'ın yayılmasına öncülük eden ve korkusuz bir askeri komutan olarak tanınan Malik ibn el-Haytham’dan geldiği düşünülmekte.

Ne Olmuştu?

Rakka kırsalında beraberindeki 30 komutanla birlikte Rus Hava Kuvvetlerinin bombardımanında öldürülen IŞİD’in lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin yerine yeni bir isim geçtiği iddia edildi.

İran medyası kaynaklı haberlere göre IŞİD’in kurucusu ve lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölümünün ardından Kürdistan’ın Kerkük ilinin Hawice ilçesini denetimi altında tutan IŞİD askeri komutanlarından Ebu Haitham El-Obaidi kendisini IŞİD’in “Halifesi” olarak ilan etti.

Kerkük'ün Hawija ilçesinin IŞİD lideri olduğu belirtilen Ebu Haitham El-Obaidi'nin kendisine sadık IŞİD’liler ile birlikte Hawice’nin batısında üslendiği ve burada Peşmerge güçlerine karşı etkili bir saldırı için güç toplamaya çalıştığı iddia ediliyor.

Ebu Haitham El-Obaidi’nin kendisini IŞİD’in yeni lideri olarak ilan etmesi ile alakalı İran kaynaklı haberlere karşın IŞİD’in yayın organlarından konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.