Irak Silahlı Kuvvetler Sözcüsü: Hazırız

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutan Sözcüsü Yahya Resul, ordu ve emniyet güçlerinin, yasaların dışına çıkanlara karşı koymaya hazır olduğunu söyledi.

Irak Silahlı Kuvvetler Sözcüsü: Hazırız

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutan Sözcüsü Yahya Resul, bir milyon 800 bin ordu ve emniyet mensubunun, Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mustafa Kazimi’nin emrinde olduğunu ve yasaların dışına çıkanlara karşı koymaya hazır olduğunu söyledi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutan Sözcüsü Yahya Resul, yaptığı açıklamada ordu ve emniyet mensubunun, Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mustafa Kazimi’nin emrinde olduğunu ve yasaların dışına çıkanlarla mücadele etmeye hazır olduğunu belirtti.

Yahya Resul’un bu açıklamasının, Irak’tan üst düzey bir heyetin İran’ı ziyaret ettiği ve İranlı yetkililerle görüştüğü haberlerinin Irak medyasına yansımasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Irak medyasına konuşan kaynaklar, İran’a yakın bir siyasi şahsiyetin Tahran’ı ziyaret ettiğini ve Bağdat’ın Başbakan’ı tehdit eden İran yanlısı milis grupalarla ilgili mesajını İranlı yetkililere ilettiğini belirtti.

Irak Hizbullahı (Ketaib Hizbullah), bugün bölgede büyük bir savaşın meydana gelme ihtimaline karşı uyarıda bulunarak, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’yi tehdit etmişti.

KAZİMİ İLE HEZALİ ARASINDA GERİLİM

Asayib Ehlul Hak’ın ABD’ye yönelik tehditleri ve grubun bazı komutanlarının gözaltına alınması üzerine tansiyonun yükseldiği Bağdat’ta Başbakan Mustafa Kazimi Cuma gecesi sokağa çıkarak kentin nabzını tutmuştu.

Irak Anti Terör biriminin Asayib Ehlul Hak grubunun bazı komutanlarını, ABD Büyükelçiliği’ne saldırı suçlamasıyla tutuklamasının ardından milis grubunun üyeleri yayımladıkları bir videoyla ABD ve Irak hükümetine tehditler savurmuştu.

Videonun yayımlanmasının ardından Anti Terör birimi ile Asayib Ehlul Hak arasında tansiyon yükselmişti.

Cuma gecesi geç saatlerde Irak Başbakanı Kazimi, Bağdat’ta sokağa çıkarak Kerh ve Resafe bölgelerini ziyaret etmişti.

Gözaltına alınan Haşdi Şabi komutanlarından birinin Husam Zirecawi olduğu ve geçtiğimiz hafta Yeşil Bölge’de ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyla suçlandığını öğrenilmişti.

Cuma günü bazı Asayib Ehlul Hak mensupları ağır ve hafif silahlarla Taci Askeri Üssü’ne yürüyerek, üste tutulan grup üyelerini çıkarmaya çalıştı ancak güvenlik güçlerinin müdahalesiyle saldırı önlenmişti.

Asayib Ehlul Hak lideri Kays Hezali gözaltındakilerin bir an önce serbest bırakılmasını isterken Kazimi, kararı yargının vereceğini belirtmişti.

Kazimi, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Halkın güvenlik güçleri ve orduya yasa dışı hareket edenler nedeniyle zedelenen güvenini yeniden kazanmak için sessizce çalıştık. Ülkenin absürt maceraya sürüklenmemesi için sükunet çağrısı yaptık. Ancak gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız" uyarısında bulunmuştu.