"Rusya, Rojava’yı rejime teslim etmek istiyor"

Kürt Demokratik Partisi Merkez Komitesi Üyesi Gêlo İso, Rusya’nın Rojava’yı Suriye rejimine teslim etmek istediğini söyledi.

"Rusya, Rojava’yı rejime teslim etmek istiyor"

K24 haber bültenine bağlanan Kürt Demokratik Partisi Merkez Komitesi Üyesi Gêlo İso, Rojava’daki gelişmeleri ve son haftalarda Eyn İsa’ya yönelik saldırıları değerlendirdi. 

Eyn İsa’ya yönelik saldırıların 2018 yılından beri devam ettiğini belirten Gêlo İso “Ama son birkaç haftada Türkiye ile Rusya, ABD’deki seçim sürecini fırsat bilerek Kürt halkı, kuzey ve doğu Suriye'deki halkın iradesini kırmak istedi” dedi.  

Türkiye’nin, Suriye Demokratik Güçleri (HSD) ve Rusya'ya Eyn İsa'nın Suriye rejimine teslim edilmesi konusunda ciddiyetini göstermek istediğini belirten Gêlo İso, şöyle devam etti:

“Böyle bir durum HSD tarafından kabul edilemez. Çünkü Rusya ve rejim, Rojava’daki konumlarını güçlendirmek istiyor ve Rojava üzerinde nüfuzlarını kullanmak istiyorlar. Bunu da uzlaşarak yapmak istemiyorlar. Suriye ordusuyla daha önce bir anlaşma yapılmıştı, bu anlaşma sadece askeri ve savunma amaçlıydı. Yönetim için değildi. Ancak Rusya, Rojava’yı parça parça rejime teslim etmek istiyor.”

Rusya ve Türkiye’nin Suriye üzerinden bir anlaşma yaptıklarını savunan İso, iki ülkenin de Suriye’nin 2011 öncesi döneme dönmesini istediğini belirtti.

İso, “Rusya daha önce Kürtlerin haklarını savunuyordu, Suriye için bir çözüm arayışındaydı. Türkiye’yle anlaştıktan sonra Rusya böyle bir yaklaşımdan vazgeçti, sadece pazarlık yaparak rejimi kurtarmak istiyor. Rusya, İdlib’deki silahlı grupları Eyn İsa’ya göndererek HSD ile savaştırmak istiyor” şeklinde konuştu.