Kürt illerinde hangi parti kaç oy alır: İşte sonuçlar

Kürt kentlerinde yapılan ankette “Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yanıtlayanların yüzde 40,3’ü “HDP”, yüzde 18’i “AK Parti”, yüzde 10,2’si “Oy kullanmayacağım”, yüzde 8,7’si “Kararsızım”, yüzde 5,8’i ise “CHP” dedi.

Kürt illerinde hangi parti kaç oy alır: İşte sonuçlar
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen eğilimlerine ilişkin 18-25 Ocak tarihleri arasında 10 Kürt ili ile 15 ilçede saha araştırması gerçekleştirdi.
 
Araştırma Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Batman, Muş, Bitlis, Kars, Ağrı, Bingöl illerinde; bu illere bağlı Merkez, Ergani, Edremit, Tuşba, Kayapınar, İpekyolu, Bağlar, Erciş, Yenişehir, Varto, Viranşehir, Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye, Sur, Artuklu ilçelerinde, bin 507 hanede yüz yüze gerçekleşti.
 
“Sizce Türkiye’nin en büyük birinci sorunu nedir?” sorusuna, yüzde 61,4 oranında “Ekonomik kriz/işsizlik”, yüzde 16,9 “Kürt sorunu”, yüzde 4,9 “Çatışma-şiddet ortamı”, yüzde 2,5’ “Hükümet” ve yüzde 2,4 ise “Muhalefetsizlik” yanıtını verdi.
 
Ayrıca araştırma grubunun yüzde 31,8’ine göre “Türkiye’de sorunları çözmeye en yakın parti HDP” iken yüzde 18,8’ine göre AK Parti derken, yüzde 16,4 “Kararsızım” ve yüzde 12,6’sı “Hiçbiri” diye görüş belirtti..
 
Türkiye’deki kimi sorun ve politikalardan nasıl etkilenildiği sorusunu yanıtlayanların Yüzde 94,1’i “Ekonomik kriz/enflasyon/işsizlikten”, yüzde 90,4’ü “Coronavirüsten”, yüzde 75,6’sı “Hukuk sisteminin mevcut durumundan”, yüzde 75,4’ü “Eğitim sisteminden”, yüzde 69,7’si “Kadın ve çocuk politikalarından”, yüzde 68,3’ü “Cumhurbaşkanlığı sisteminden”, yüzde 63,4’ü “Gerilim ve güvenlikçi politikalardan” olumsuz etkilendiğini söyledi.
 
PARTİ KAPATMA TARTIŞMASI
 
Son zamanlarda parti kapatmaya dönük yapılan tartışmaya katılanların yüzde 71,8’i bunu olumsuz bulurken, yüzde 9,5’i bunu olumlu bulduğunu, yüzde 18,6’sı ise kararsız olduğunu ifade etti.
 
Parti kapatmalarını en olumlu bulan seçmenin ise AK Parti ve MHP’ye oy veren seçmenler içinde yer aldığı belirtildi.
 
Öte yandan “Oy verdiğiniz parti dışında, siyasal görüşünüze en yakın hissettiğiniz birinci parti hangisidir?” sorusuna, araştırma grubunun yüzde 70,1’i “Hiçbiri” derken, yüzde 12,4’ü “CHP”, yüzde 6’sı “MHP”, yüzde 2,9’u “DEVA Partisi” ve yüzde 2,5’i “HDP” yanıtını verdi.
 
“24 Haziran 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna, yüzde 40,4’ü “HDP”, yüzde 25,9’u “AK Parti”, yüzde 16,2’si “Oy kullanmadım”, yüzde 8,8’i “Cevap yok”, yüzde 3,6’sı ise “CHP” şeklinde yanıtlar verdi.
 
BU PAZAR SEÇİM OLSA…
 
Araştırmada, “Bu Pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?” sorusu yöneltildi. Buna göre yüzde 40,3’ü “HDP”, yüzde 18’i “AK Parti”, yüzde 10,2’si “Oy kullanmayacağım”, yüzde 8,7’si “Kararsızım”, yüzde 5,8’i ise “CHP” dedi. Yanıtlara göre en büyük oy düşüş 7,9 puan farkla AK Parti’de olurken, HDP’nin önemli ölçüde oyunu koruduğu, CHP’nin ise 2,2’lik bir artış sağladığı görüldü.
 
Diğer yandan “Karasızım” diyenlerin kararsızlık nedeninin ilk sırasını (yüzde 32,9’u) “Güvensizlik” yanıtı oluştururken; “Oy vermeyeceğim” diyenlerin öncelikli ilk nedenini de (yüzde 37’si ) “Siyasi partilere güvenmiyorum”, ikinci nedeni de (yüzde 20,2) “Oy verilecek bir parti yok” yanıtları oluşturuyor.