Türk Büyükelçi’den Şengal açıklaması: 'Gerçek sahiplerine iade edilmeli'

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşmasını önemli bulduklarını hatırlatarak, “Biz bunun oluşacağı ortamı kolaylaştırmak adına Türkiye olarak elimizden gelen desteği yapmaya hazır olduğumuzu söyledik” dedi.

Türk Büyükelçi’den Şengal açıklaması: 'Gerçek sahiplerine iade edilmeli'

Türk Büyükelçi Fatih Yıldız ve Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı, Musul kentindeki temasları kapsamında Vali Necim Cuburi ile Valilik binasında bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Yıldız ile Cuburi, ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye olarak ekonomik ve ticari canlılığı Musul'a aktarmak istediklerini ifade eden Yıldız, "Ama ilk önce tabii burada bütün bu aktarımı yapabileceğimiz o altyapıyı oluşturabilmek lazım. Bizim arzumuz, isteğimiz de Türkiye'nin bu altyapının oluşumunda katkısı olsun" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunun şehrin tek başkonsolosluğu ve tek temsilciliği olacağını dile getiren Yıldız, "Başkonsolosun vazifesi sadece yatırımda, sanayide iki ülkeye bağlamak değil aynı zamanda insanları birbirine bağlamak. Türkiye Musul'un hizmetinde olmaya devam edecek" diye konuştu.

"Amaç Sincar'ın gerçek sahiplerine teslim edilmesi"

Türkiye'nin başından beri Erbil ile Bağdat arasındaki Şengal Anlaşması'na çok önem verdiğini belirten Yıldız, “Anlaşmanın asıl amacı Sincar'ın gerçek sahiplerine teslim edilmesidir ve Türkiye de bu amacı destekliyor” dedi.

Şengal’in Musul'a ait vizyonun bir parçası olduğunu dile getiren Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Vizyon böyle olmakla birlikte uygulama konusunda henüz daha bölgenin sakinlerin bölgeye dönebileceği bir ortamın olmadığı açık. Başta PKK olmak üzere, kim bölgenin unsuru değilse onların en kısa sürede bölgeden çıkmaları zaten anlaşmanın bir gereği. Biz bunun oluşacağı ortamı kolaylaştırmak adına Türkiye olarak elimizden gelen desteği yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Bundan sonraki aşamada da hem Bağdat'ta hem Musul'da bu süreçlerin yine tabii ki hem merkezi hem yerel makamlarla takibini yapmaya devam edeceğiz."

Başika’daki saldırı

Geçtiğimiz Çarşamba günü Musul’un Başika ilçesindeki Türk askeri üssüne düzenlenen ve bir askerin öldüğü roketli saldırıya ilişkin konuşan Yıldız, "Başika'da geçtiğimiz hafta olanlar aslında Irak'ın farklı yerlerinde olanlardan farklı değildi. Biz bu saldırıları düzenleyenlerin ne Bağdat adına ne Irak adına hiçbir faydası olmadığına inanıyoruz. Kendi gündemleri içerisinde hareket eden bunlara karşı bizim yapacağımız tek şey kararlılıkla Irak için, Irak'ın birliği, bütünlüğü, refahı için çalışmaya devam eden Türkiye" dedi.

Yıldız, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin son derece güçlü olduğunu, saldırıyı yapanların da bu ilişkiyi etkileyeceğini düşündüğünü ancak ne Türkiye'yi ne de Irak'ı tanımadıklarını söyledi.

"Kentteki yatırım alanları Türk şirketlerine açık"

Musul Valisi Necim Cuburi de Türkiye'nin Musul'un yeniden imarına katkı sağlaması konusunu Büyükelçi ile görüştüklerini belirterek, Türk şirketlerinin inşaat, köprü ve hastane yapımı ve diğer tüm alanlarda iyi olduklarını söyledi.

Cuburi, Musul'da hastane ve köprü yapımı alanında çalışan Türk şirketlerinin olduğunu, kentteki yatırım alanlarının Türk şirketlerine açık olduğunu anlattı.

Şengal Anlaşması'na ilişkin de değerlendirmede bulunan Cuburi, "Bağdat ve Kürdistan Bölgesi hükumeti arasında imzalanan Şengal Anlaşması iyi adımlarla ilerliyor. Mali bütçe (2021) onaylandığı için yöre halkından polis gücü de oluşturulacak. Bu bir dönüm noktası olacak, polis tüm ilçenin güvenliğini sağlayacak. Heşdi Şabi de şehir dışına çıkacak. Şengal ilçesi için yeni bir yönetim de oluşturulacak. Bu durum da Şengal’deki durumun normalleşmesine olumlu yansıyacak” dedi.

/Rudaw