YNK: Kerkük'te Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi için Bağdat'ın onayına gerek yok

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) Irak Parlamentosu Kürt listesi üyesi Mihemed Osman, YNK'nin Kerkük İl Meclisi'nin aldığı Kerkük'teki resmi binalarda Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi ve resmi kurumlarda Arapçanın yanı sıra resmi yazışmalarda Kürtçenin de kullanılması kararıyla ilgili tavrını açıkladı.

YNK: Kerkük'te Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi için Bağdat'ın onayına gerek yok

Kurdistan24'e canlı bağlanan Mihemed Osman, alınan bu kararlar için Bağdat'ın rızasının alınmasının gerekli olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Irak anayasası yazıldığı zaman, Kerkük'ün statüsüyle ilgili 140 maddede kabul edildi. Buna göre Kerkük'ün Bağdat'a veya Erbil'e bağlanması meselesinin Kerkük'te yapılacak referandumla belirlenmesi kabul edildi.”

Bayrak asılması ve resmi kurumlarda Kürtçenin kullanılmasının geç kalınmış bir uygulama olduğunu ve anayasa yazılmasından itibaren bu uygulamaların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Osman, anayasada bu uygulamaları engelleyecek bir madde olmadığını söyledi.

Bayrağın göndere çekilmesi ve resmi işlemlerde Kürtçenin de kullanılması kararının ancak var olan anayasanın değiştirilmesiyle engellenebileceğini dile getiren Osman buna da izin vermeyeceklerini söyledi.

Osman, "Bayrağın göndere çekilmesi ve Arapçanın yanında Kürtçenin de kullanılması anayasada belirtilmiş bir haktır.” dedi.