21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kutlu olsun

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’nü kutlayarak, “Anadil günü Kürtçe ana dille eğitim hakkının kazanılmasının, Kürtçenin resmi bir dil olarak kabul edilmesinin başlangıcı olsun” açıklamasını yaptı.

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kutlu olsun

PAK Basın ve İletişim Bürosu’ndan uyapılan açıklamada, dünyada 21 Şubat gününün UNESCO tarafından ‘’uluslar arası Ana Dil Günü" olarak kabul edildiği belirtildi.

“Dünya üzerinde hiç bir dil Kürt dili kadar bu boyutta zulüme, haksızlığa, asimilasyon girişimine uğramamıştır” denilan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Özellikle Kürdistan'ın Kuzeyinde ve Türkiye’de, yakın tarihe kadar Kürt (Kurmanci, Zazakî/Kirmanckî) dili yok sayılmıştı. Şu anda eğitim ve basın, yayın alanında kısmi olumlu adımlar atılmasına rağmen, Kürt dili resmi olarak hala da yasaktır.  Hala da Kürtçe ana dille eğitim hakkı kabul edilmemiştir.

Türk Devleti’nin onlarca yıldır yürüttüğü asimilasyon, red ve inkar siyasetinden dolayı hala da bir çok Kuzey Kürdistanlı Kürt anadiliyle konuşamıyor . Bu derin bir trajedi ve travmadır.”

Açıklamada, “Bütün Kürt yurtseverlerinin bu konuda kendi özel programlarını oluşturmaları gerekmektedir. Kürtçe günlük yaşamda esas dil olmalıdır. Kürtçe öğrenilmesini ve konuşulmasını yaşamın esas prensiplerinden biri olarak yerine getirmeliyiz” denildi.

Bütün belediyeler, vakıflar ve işadamlarının, Sivil Toplum Kuruluşları’nın Kürtçe ana dille eğitim yapan okulların, kursların açılmasına öncülük etmelerinin “ulusal bir görev” olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Anadil günü Kürtçe ana dille eğitim hakkının kazanılmasının, Kürtçenin resmi bir dil olarak kabul edilmesinin başlangıcı olsun. Sadece 21 Şubat günü değil, her gün, her Kürt , anadilinde konuşmalıdır. 21 Şubat Anadil Günü Kutlu Olsun” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Dilimiz Varlığımızdır! Kürtçe Öğrenelim!” çağrısı yapıldı.

Dünya Anadil Günü

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1999 yılında 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü ilan etti. İlk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlandı. Kürtler için ise bu günün anlamı çok büyük. Zira Kürtçe, hala birçok engelle karşı şarşıya.

Etnik ve ulus düzeyinde toplulukların bütün ilişki ve etkinliklerinde kullandıkları ve anlaştıkları dil, o topluluğun anadilidir.

Daha geniş bir tanımla, bir insanın hiçbir eğitime tabi tutulmaksızın ailesi, çevresi ve toplumu aracılığı ile öğrendiği dil, anadili olarak tanımlanıyor. Uluslararası uzlaşıyı, kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek için her 21 Şubat’ta ana diline dikkat çekmek için dünya çapında çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Her iki haftada bir dil yok oluyor

BM verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği entelektüel ve kültürel ortamla birlikte yok oluyor.

Dünya üzerinde konuşulan dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesi altında. Bütün dünyada 7 binden fazla dil konuşuluyor, 5 binden fazla "yerli" kültür yaşıyor, 370 milyondan fazla "yerli" insan yaşıyor.

Türkiye’de yok olma tehlikesi altındaki diller

UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre Türkiye'de 18 yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında olan dil olduğunu gösteriyor.

Bunların üçü tamamen yok olmuş durumda: Ubik, Mlahso ve Kapadokya Yunancası. Hertevin ise yok olmak üzere. Hertevin ve Mlahso dilleri Süryani dilleri ailesinden, bir diğer Süryani dili olan Turoyo da UNESCO listesinde ciddi olarak tehlikede olarak görülüyor.

Bu dilleri Ladino ve Gagavuzca dilleri takip ediyor. Bunlar da UNESCO listesinde ciddi olarak tehlikede olan diller arasında. Romanca, Batı Ermenicesi, Hemşince, Lazca, Pontus Yunancası, Abazaca, Suret de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan dillerden.

UNESCO; Adigece, Abhazca, Kabar-Çerkes dilleri ve Kürtçenin Zazaki lehçesi de "kırılgan" diller kategorisinde görüyor.