Beyaz Saray: Irak-Türkiye boru hattının en kısa sürede açılması için çalışıyoruz

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Erbil ile Bağdat arasındaki yapıcı diyaloğu memnuniyetle karşıladığını söyledi. Sullivan, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki boru hattının en kısa sürede açılması için ilgili taraflarla birlikte çalıştıklarını aktardı.

Beyaz Saray: Irak-Türkiye boru hattının en kısa sürede açılması için çalışıyoruz

Jake Sullivan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında geçen hafta çözüm bekleyen sorunların Irak anayasasına uygun bir şekilde çözülmesi amacıyla gerçekleştirilen yapıcı diyaloğu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşlarını ödeme kararından memnuniyet duyduklarını kaydeden Sullivan, bu durumun istikrar ve ekonomik büyümeye yardımcı olacağını söyledi.

Sullivan, "ABD, Irak-Türkiye boru hattının mümkün olan en kısa sürede yeniden açılması için ilgili tüm taraflarla çalışmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Jake Sullivan, ABD'nin "istikrarlı ve güvenli bir Irak'ı desteklemeye devam edeceğini" kaydetti.

Petrol ve bütçe meselesi

Türkiye, Paris merkezli tahkim mahkemesinin “Bağdat’ın onayı olmadan” Kürdistan Bölgesi’nden petrol taşıması nedeniyle Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine karar vermesinin ardından Mart ayında boru hattından akışı durdurmuştu.

Bu yanı sıra Irak, 2023 bütçe yasasının onaylanıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından geçen süreçte Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını petrol, iç gelirler ve maaş alanların sayılarını bahane ederek göndermiyordu.

Bu amaçla geçen hafta Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bir heyet Bağdat’a gidip Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Iraklı siyasi taraflarla görüşmüştü.

Görüşmelerin ardından Irak Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında bu aydan itibaren Kürdistan Bölgesi’ne 3 aylık memur ve emekli maaşlarının gönderilmesine karar verildi.

Buna göre, Maliye Bakanlığı, üç devlet bankasından Kürdistan Bölgesi’ne kredi olarak tahsis ettiği 2 trilyon 100 milyon dinardan 3 ay (Eylül, Ekim, Aralık) olmak üzere her ay 700 milyar dinar gönderecek.