ABD: Bölgede ortaklarımızın çıkarlarını savunmakta tereddüt etmeyeceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Suudi Arabistan İstihbaratının, İran’ın protestoların üstünü örtmek için ABD’nin bölgedeki müttefikleri Suudi Arabistan ile Kürdistan Bölgesi’ne saldırmaya hazırlandığına yönelik raporuna ilişkin “Bölgede kendimizin ve ortaklarımızın çıkarlarını savunmakta tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

ABD: Bölgede ortaklarımızın çıkarlarını savunmakta tereddüt etmeyeceğiz

Bir basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price: “Böylesine bir tehdidin varlığından endişeliyiz. Suudi Arabistan ile askeri, diplomatik ve istihbarat kanallarından sürekli irtibat hâlindeyiz” ifadelerini kullandı.

İran’ın, Suudi Arabistan ve Erbil’e saldırma olasılığına dikkat çeken Ned Price, “Eğer ABD vatandaşları için gerçekten tehdit oluşturan doğru ve güvenilir bilgilere sahip olursak, bu politika kapsamındaki tüm yükümlülüklerimizi kesinlikle yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Dün The Wall Street Journal gazetesinde, “Amerikalı ve Suudili yetkililer bu konuda ciddi uyarılar aldı  bundan dolayı da iki ülke bölgedeki diğer bazı ülkeler, bölgedeki askeri güçleri için alarm seviyesini yükseltti” şeklinde bir bilgi geçmişti.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden WSJ’le konuşan ABD'li ve Suudi yetkililer, İran'ın, dikkati ülke içindeki protestolardan başka bir yere çekmek için Suudi Arabistan ve Erbil kentindeki bazı hedeflere yakın zamanda saldırı düzenleyebileceğini duyurdu.

Suudi Arabistan'ın bu istihbaratı ABD'li yetkililerle paylaştığına işaret edilen haberde, söz konusu iki ülke ve başka bazı ülkelerin ordularını teyakkuza geçirdiği bilgisi verildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinden bir yetkili de iddialardan duyulan endişeyi dile getirdi.

Yetkili, "Suudi Arabistan ile askeri ve istihbarat kanalları üzerinden sürekli temas halindeyiz. Çıkarlarımızı ve bölgedeki ortaklarımızı savunmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyiz" dedi.