ABD Dışişleri Bakanlığı: Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatının başlatılmasını istiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Geoffrey Pyatt, "Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatının yeniden başlatılması için Ankara, Bağdat ve Erbil yetkilileriyle sürekli görüşmeler yapıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatının başlatılmasını istiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Bürosu Müsteşar Yardımcısı Geoffrey Pyatt, yaklaşık bir yıldır askıya alınan petrol ihracatının yeniden başlatılması, ABD'nin ciddi girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Pyatt, “Petrol ihracatı Kürdistan Bölgesi hükümeti için önemli bir ekonomik kaynak olduğu kadar, Rus dışı enerji kaynakları arayan Avrupa ülkeleri için de önemli bir enerji kaynağıdır" dedi.

Pyatt’ın bu açıklamaları, Irak'ın Dünya Petrol Boru Hattı üzerinden yaptığı petrol ihracatının, Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Irak'a 11 milyar dolardan fazla zarara yol açan Türkiye aleyhine yaptığı şikâyetin ardından bir yıldan fazla süredir askıya alınması üzerine geldi.

Petrol ihracatının yeninden başlatılmasına ilişkin konuşan Pyatt, Başbakan Muhammed Şiya Sudani’nin Washington’u ziyaret ettiği sırada gerçekleştirilecek toplantıların bir parçası olacağını belirterek dün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Antony Blinken’in görüşmesine dikkat çekti.

Geoffrey Pyatt, "Irak hükümetinin diğer yabancı şirketleri enerji sektörünü yenilemeye ve Iraklılar için temiz enerjiyi artırmaya davet etmek istediğinin farkındayım, ancak Irak-Türk petrol boru hattı sorunu çözülene kadar bu zor olacak" dedi. /Kaynak