"ABD, Kürdistan bağımsızlık referandumunun kesinlikle karşısında durmaktadır"

"ABD, Kürdistan bağımsızlık referandumunun kesinlikle karşısında durmaktadır"

ABD'nin, IŞİD karşıtı koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk, Birleşik Devletler yönetiminin, Kürdistan Bölgesinde 25 Eylül'de gerçekleşmesi planlanan bağımsızlık referandumuna kararlı bir şekilde karşı olduğunu söyledi.

McGurk, "Bu referandumun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyoruz. İyi hazırlanmış değil. Sadece Havice'nin kendisi bile, Peşmerge ve Irak Ordusu'nun IŞİD'e karşı tam işbirliğini gerektiriyor ve bu korkunç sonuçlar doğurma potansiyeline sahiptir." dedi.

Cuma günü verdiği brifingte McGurk, "Bununla ilgili Iraklı liderlerle detaylı bir tartışma içindeyiz, ve bunun içindir ki Dışişleri Bakanı Tillerson son iki gün içinde önemli telefon görüşmeleri yaptı. Bakın, Kürt yetkililerin 25 Eylül'de yapmak istedikleri referanduma yoğunlaşmış durumdayız. Bu, ABD'nin kararlı bir şekilde karşısında olduğu bir şey." ifadelerini kullandı.

"Federal Irak'ı savunuyoruz"

McGurk, ABD'nin birleşik bir Irak'ı savunduğunu belirterek, "Irak yönetimini destekliyoruz. Birleşik federal bir Irak'ı destekliyoruz -güçlü, zengin, kendi içinde ve komşularıyla barışık bir Birleşik bir Irak.

Kürdistan Bölgesinde tüm Kürt partileriyle köklü ilişkilerimiz var ve bu onlarca yıl geriye gidiyor ve devam da edecek. Ama elbette Irak yönetimi ile de onun anayasal sistemi içinde, federal bir Irak'ı desteklemek için çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"Bağımsız bir Kürdistan daha güçlü bir müttefik olur"

Mesud Barzani'nin önde gelen danışmanlarından, Hemin Hewrami, ARA News'e, referandumun IŞİD ile olan mücadeleyi etkilemeyeceğini, terörizme karşı mücadelenin devam edeceğine inandıklarını ve bunu sürdüreceklerini söyledi. Hewrami, "Kürdistan Referandumunun, IŞİD'e karşı yapılacak olan ortak operasyonlardaki yükümlülüklerimizle bir ilgisi yok. Bağımsız bir Kürdistan daha güçlü bir müttefik olur." dedi.