ABD: Kürdistan Bölgesi'nde Özgür ve adil seçimleri destekliyoruz

ABD’nin Erbil Konsolosluğundan yapılan açıklamada Başkan Neçirvan Barzani’nin parlamento seçim tarihini belirlemesi “Kürdistan Bölgesi’nin geleceği açısından çok önemli” olarak nitelendirildi.

ABD: Kürdistan Bölgesi'nde Özgür ve adil seçimleri destekliyoruz

ABD’nin Erbil Konsolosluğu Başkan Neçirvan Barzani’nin  Kürdistan Parlament seçimlerini belirlemesine ilişkin bir açıklama yayımladı.

Açıklamada “Sağlıklı bir demokrasi ve Kürdiğstan Bölgesinin geleceği açısından çok önemli olan adil ve özgür seçimleri destekliyoruz” denildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir sonraki Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin tarihini belirleyen kararnameyi imzaladı.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başkan Neçirvan Barzani, 6’ıncı dönem parlamento genel seçimlerinin 10 Haziran 2024 tarihinde yapılması talimatını verdi.

Kararnameye göre, ilgili tüm taraflar Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ile işbirliği yaparak gerekli adımları atmakla mükellef. Kararname, yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak.

Ne olmuştu?

Ekim 2022’de yapılması planlanan Kürdistan Parlamentosu seçimleri, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle ertenmiş ve parlamentonun görev süresi bir yıl daha uzatılmıştı.

Irak Federal Mahkemesi, Mayıs 2023’te “Kürdistan Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya aykırı” olduğu yönünde karar aldı.

Daha sonra Başkan Neçirvan Barzani, parlamento seçimlerinin 25 Şubat 2024 tarihinde yapılmasına yönelik kararname yayınladı.

Ancak Kürdistan Parlamentosu Komisyonu, Seçim Yasası ve kota sistemine yönelik şikayetlerin Irak Federal Mahkemesi’ne taşınması üzerine, seçim hazırlıklarını durdurmuştu.